Έξι υπουργεία έχουν καταλάβει από το πρωί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου.

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας από φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο νόμο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα, το γραφείο του Υπουργού Εργασίας απέκλεισαν συνδικάτα και μέλη του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία, επιχειρώντας να καταργήσει το κατώτερο μεροκάματο και τις συλλογικές συμβάσεις» και τονίζει ότι η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι απαίτηση 100% των βιομηχάνων και του κεφαλαίου.

Απεργιακό μπλακ – άουτ αύριο

Για αύριο Τετάρτη έχει εξαγγελθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία των εργαζομένων, σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Επίσης, απεργούν προαστιακός, τρένα του ΟΣΕ και Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 5 Οκτωβρίου, και κατά συνέπεια τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός δεν θα κυκλοφορήσουν την προσεχή Τετάρτη, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν και εκείνοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Παράλληλα προβλήματα θα υπάρξουν και στα δικαστήρια αφού και οι δικηγόροι δήλωσαν πως θα συμμετέχουν στην απεργία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, η οποία όπως αναφέρει η ΠΟΣ, ρίχνει στον προθάλαμο των απολύσεων χιλιάδες εργαζόμενους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν επιβεβλημένη τη συμμετοχή τους, στην απεργία της 5ης Οκτωβρίου, με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των κοινωνικών αγαθών, ενώ δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 4ωρη στάση εργασίας στις 13 Οκτωβρίου από τις 11 έως τις 15 και 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

Οι δικηγόροι θα απεργήσούν, σύμφωνα με σημερινή τους ανακοίνωση: “σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τους δικηγόρους με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, της ειδικής έκτακτης εισφοράς και του τέλους ακινήτων, με τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, με την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και με την επιβολή Φ.Π.Α. 23%”.

Καθηλωμένα θα είναι και τα αεροπλάνα την Τετάρτη λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στα εμπορικά λιμάνια όλης της χώρας με προβλήματα θα γίνονται και οι θαλάσσιες μετακινήσεις. “Η Κυβέρνηση μπροστά στην υλοποίηση των σχεδίων της δεν σέβεται τίποτα. Καταργεί τις Διεθνείς και Εθνικές Συμβάσεις, καταργεί το Σύνταγμα, καταφεύγει στη βία και την τρομοκρατία. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε, οδηγεί σε απολύσεις ακόμη και μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, καταργώντας το 2011 ένα θεσμό που κατακτήθηκε από την κοινωνία και τους εργαζόμενους έναν αιώνα πριν”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Πηγή: real.gr