Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα έχουν αποδώσει θετικό κλίμα, εκτίμησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι,

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Μάλιστα τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η εισήγηση του Eurogroup της Δευτέρας θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα

και μέσα στο μήνα η 6η δόση του δανείου θα έχει εγκριθεί. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη βρεθούμε σε κατάσταση στάσης πληρωμών» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Τόνισε παράλληλα, ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν είναι λύση γιατί θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Αναφερόμενος στη Γερμανία και στην έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο την επέκταση του EFSF, είπε ότι «η γερμανική απόφαση μας δίνει αισιοδοξία, ελπίδα και δύναμη να παλέψουμε». Μάλιστα είπε ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε το θάρρος να καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου να συζητήσουν και μετά να πάει στη Βουλή και να κερδίσει με μία συντριπτική πλειοψηφία τη μάχη της βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, είναι το ότι έχει και υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος, αλλά και χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ και χαμηλή παραγωγικότητα.

«Δεν είμαστε δυναμική χώρα. Είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος. Αυτοί που αποσκοπούσαν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ευρωζώνης διάλεξαν τον πιο αδύναμο κρίκο και προσπαθούν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όνειρό τους είναι να αναστείλουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», εκτίμησε ο κ. Πάγκαλος.

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και ένα διαφορετικό, πολιτισμικό, πρόβλημα. Αναρωτήθηκε «σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης μπορεί κάποιος να καταλάβει το χώρο της δουλείας του και να μην αφήσει τους άλλους να δουλέψουν» και σημείωσε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό. Παραδέχτηκε ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτα για αυτό και υπογράμμισε ότι «οι καταλήψεις των χώρων εργασίας πρέπει να λήξουν». Μάλιστα, έκανε λόγο για « επαναστάτες της δεκάρας» που κυριαρχούν σήμερα στον ελληνικό δημόσιο λόγο. «Η ισορροπημένη δημοκρατία θέλει ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» τόνισε.

Επεσήμανε ότι η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί και η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει άλλους φόρους, αλλά πρέπει να μειώσει τις δαπάνες.

Σχολιάζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις του ότι δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τον ειδικό φόρο ακινήτων επανέλαβε ότι δεν έχει τα λεφτά να το πληρώσει, αλλά θα βρει τον τρόπο. «Δεν είμαι από τους φτωχότερους Έλληνες, αλλά δεν είμαι και πλούσιος» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί πως πάρα πολλοί Έλληνες βρίσκονται σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ακόμα, πως δεν είπε ποτέ ότι τα κόμματα της Αριστεράς καλούν τον κόσμο να μην πληρώσει το τέλος. Δήλωσε ότι αστειεύτηκε όταν έλεγε ότι θα τον βάλει φυλακή ο υπουργός Οικονομικών αν δεν πληρώσει και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δέχεται την κριτική ότι δεν είναι ώρα για αστεία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πάντως, ότι είναι ατυχία για εκείνον το ότι όταν μιλάει, λέει κάτι, παράγει πολιτική, ενώ υπάρχουν συνάδελφοί του που δεν λένε τίποτα όταν μιλούν.

Σχολιάζοντας το γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο κλείσιμο οργανισμών, όπως είχε προαναγγελθεί, σημείωσε ότι δεν έχει τη νομοθετική εξουσιοδότηση να κλείσει κάποιον οργανισμό. Δεν έχει υπουργείο, άρα δεν μπορεί να νομοθετήσει. «Πρέπει να επιλέξω υπουργό που θα το εισηγηθεί. Δεν μπορώ να κλείσω ούτε να συγχωνεύσω τίποτα» είπε ο κ Πάγκαλος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκάδες συγχωνεύσεις και έχουν κλείσει δεκάδες φορείς. Μέχρι στιγμής έχουν εξοικονομηθεί 18 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι μεγάλο το ποσό, αλλά είναι κάτι» δήλωσε.

«Δεν είμαι προσωπικά υπεύθυνος για αυτές (συνενώσεις – καταργήσεις οργανισμών) που δεν έχουν γίνει, αλλά για αυτές που έχουν γνωμοδοτηθεί να γίνουν» είπε ο αντιπρόεδρος και απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, είπε «έχετε δίκιο που παρασυρθήκατε όταν βλέπετε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (αναφερόμενος στα σχετικά σχόλια των Χρ. Πρωτόπαπα – Ν. Σαλαγιάννη) να κάνουν τέτοια κριτική. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας θα έπρεπε να ξέρει τι του γίνεται και να μην κάνει τέτοια κριτική».

Μάλιστα, δεσμεύθηκε να στείλει την Τρίτη και στους δημοσιογράφους και στους δύο βουλευτές απολογισμό ότι έχουν κλείσει δεκάδες φορείς, αλλά όπως είπε ίσως να μην έγινε αντιληπτό ευρέως γιατί δεν έγιναν απολύσεις. «Δικιά μου θέση είναι αν μπορούμε να αποφύγουμε τις απολύσεις να τις αποφύγουμε» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε δυσάρεστη την εργασιακή εφεδρεία και δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είχε αποφευχθεί. Είπε ακόμα ότι δε θα μπορούσε να είχε υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ για εφεδρεία με ανοιχτό ορίζοντα, επειδή απτό την άποψη των δημοσίων οικονομικών, θα ήταν χειρότερη από την ανεργία.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι παρά τις γκρίνιες, που είναι φυσικό να υπάρχουν καθώς είναι πολυάριθμη, έχει δείξει ότι κάθε φορά που χρειάστηκε να πει το μεγάλο ναι το έκανε. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Εκτίμησε ότι πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών λαμβάνονται υπ΄ όψη, κάτι που δεν γινόταν παλιά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διχασμένη. «Η κυβέρνηση παίρνει μία ριζοσπαστική πρωτοβουλία συναντώντας την αδιαφορία της κοινής γνώμης που θα απολαύσει τα οφέλη και την εχθρική διάθεση του Τύπου. Θα περίμενα μεγαλύτερη συνέπεια από τον Τύπο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος.

Αναφερόμενος στα ταξί, είπε ότι οι ιδιοκτήτες έχουν άδικο και κατά 90% παραποιούν την πραγματικότητα. Όπως τόνισε, ήξεραν τουλάχιστον εδώ και πέντε χρόνια ότι η κατάσταση με το καθεστώς αδειών ήταν απαράδεκτη και παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι η Κομισιόν έχει προσφύγει εναντίον της Ελλάδας. «Να ακριβύνει το ταξί αν αυτό είναι το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr