Μιλώντας στον real fm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος υποστήριξε ότι «βάσει του πρώτου νομισματικού νόμου δεν αλλοιώνονται οι μετοχές σε χρυσό.

Αυτή είναι η μεγάλη κλοπή του έθνους. Η υπόθεση βρίσκεται στα αμερικανικά δικαστήρια και η οικογένεια που έχει προσφύγει θα δικαιωθεί.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται πάνω στον χρυσό, ο οποίος δεν αμφισβητείται».

Η αξία τεσσάρων μετοχών της πάλαι ποτέ «Τράπεζας της Ανατολής», που τη δεκαετία του ’30 συγχωνεύθηκε από την Εθνική Τράπεζα, επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των Ελλήνων πολιτών καθώς και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό είναι το σκεπτικό των μελών της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Η Ελλάς Ποτέ Δεν Πεθαίνει” (Ellas Never Die E.N.D.).

Πάντως, από την Τράπεζα της Ελλάδος λένε ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα, ενώ από την Εθνική Τράπεζα παραπέμπουν στην απάντηση που έχουν δώσει πριν από περίπου έναν χρόνο στον κάτοχο των μετοχών ότι αυτές δεν έχουν καμία αξία.

Ιστορική αναδρομή

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Τη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με τη μητρική της, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας zougla.gr, κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε πως η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετοχές αυτές ήταν σε… χρυσό και μάλιστα η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν τη ρευστοποίηση των μετοχών που κατείχαν, άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940, να τους απαντούν πως τα αξιόγραφά τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από τη Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.

Η οικογένεια Σώρρα αποτάθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.

Η οικογένεια Σώρρα έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.

Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών και στο πόρισμά του αναφέρει ότι κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή του σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δισ ευρώ κατά προσέγγιση.

Οι δικαιούχοι, μάλιστα, ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης κι όπως αναφέρει το δημοσίευμα η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει τη δήλωση φόρου δωρεάς στη Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών.

Πηγή: real.gr