Να προχωρήσει σε ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ προέτρεψε τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μπαράκ Ομπάμα

κατά τη συνάντησή των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο πρωθυπουργό

σημειώθηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων εντατικών επαφών σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστίνιων να αναγνωριστεί ένα Παλαιστινιακό κράτος από τον διεθνή οργανισμό.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ εξ αφορμής του θανάτου Τούρκων ακτιβιστών κατά την επιδρομή ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η κρίση υπογράμμισε την εντεινόμενη απομόνωση του Ισραήλ, εκτίμησε το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε το ενδιαφέρον του να δει επίλυση του ζητήματος ανάμεσα στις δύο χώρες και ενεθάρρυνε την συνέχιση των προσπαθειών για το σκοπό αυτό», ανέφερε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως ο Ομπάμα έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιφέρεια.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς είπε πως ο Ομπάμα θα τονίσει την ανάγκη αυτή και στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τη Συρία και συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στον Άσαντ ώστε να σταματήσει την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα. Οι δύο ηγέτες είπαν ότι θα συνεργαστούν για να αποφασίσουν περαιτέρω βήματα, που «μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις, πολιτική πίεση, άλλα μέτρα», είπε ο Ρόουντς.

Οι Ομπάμα και Ερντογάν στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, στάθηκαν στην αιματηρή επίθεση στην Τουρκία νωρίτερα την Τρίτη. Ο Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση στην Άγκυρα, λέγοντας πως «μας υπενθυμίζει ότι η τρομοκρατία υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου.. . η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι στην πρόληψη της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία πρέπει να «συνεργαστούν στο σχεδιασμό (και) στη χρήση τεχνολογίας ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Η κυβέρνηση της Τουρκίας φέρεται να ζητεί από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator για την παρακολούθηση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ομπάμα εξάλλου εξήρε τον Ερντογάν για την «σπουδαία ηγεσία» που επέδειξε στην προώθηση «της δημοκρατίας» στην περιοχή ενώ τον ευχαρίστησε για την συμμετοχή της Τουρκίας «στην προσπάθεια στο Αφγανιστάν», όπου τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν στην δύναμη του NATO. Aναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι τα προβλήματα που προκαλεί η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.

Πηγή: skai.gr