Την εκτίμηση ότι σε βάθος 20εατίας τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο μπορούν να αποφέρουν 15 – 20 δις. δολάρια επανέλαβε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον REAL FM 97,8.

« Για τα μέχρι σήμερα εντοπισμένα κοιτάσματα, με μια αξία περίπου 100 δολάρια το βαρέλι ως βάση υπολογισμού μας,

αυτή τη στιγμή μπορούμε να έχουμε περίπου 15 με 20 δις δολάρια έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από το Ιόνιο», σημείωσε ο Γ.Μανιάτης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το λόγο για τον οποίο οι έρευνες ξεκινούν από το Ιόνιο και όχι από άλλες περιοχές του Αιγαίου, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για κοιτάσματα στο Ιόνιο αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία ξεκινούν οι έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Εξαιτίας των προβλημάτων που είχαμε με τη Τουρκία τα προηγούμενα πολλά χρόνια, ουσιαστικά στο Αιγαίο δεν έχει γίνει καμία έρευνα. Πρέπει κανείς να ξεκινήσει σχεδόν από σημείο μηδέν. Με την εξαίρεση του Πρίνου, δηλ. της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου της Καβάλας, σεισμικές έρευνες έχουν γίνει σε ελάχιστες περιοχές στο Αιγαίο. Αντίθετα, στο Ιόνιο έχουμε ένα αρκετά αξιοπρεπές δίκτυο σεισμικών δεδομένων, με την ερμηνεία του οποίου βγάζουμε συμπέρασμα ότι υπάρχει κάτι».

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού πλούτου και ειδικότερα στον τομέα της Γεωθερμίας, στον οποίο, όπως τόνισε, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα, και ειδικά για την Β.Ελλάδα.

«Ήδη, ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων σε τέσσερις περιοχές – Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο – και έχουμε αναδόχους με επενδύσεις 200 εκατ. Ευρώ. Ανοίξαμε το παράθυρο που λέγεται Γεωθερμία, βρήκαμε επενδυτές, τους εγκαθιστούμε και μάλιστα προχωρούμε και σε δεύτερο γύρο παραχωρήσεων. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Θα βάλουμε τη Γεωθερμία στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και ήδη έχουμε επενδυτές. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τον ορυκτό πλούτο στην ηπειρωτική χώρα, στο χερσαίο τμήμα της χώρας.

Η Ελλάδα και κυρίως η βόρεια, έχει κοιτάσματα με τρέχουσες τιμές μεταλλευμάτων της τάξεως των 10 δις Ευρώ. Βέβαια, σε πόσες ποσότητες είναι, πόσα είναι εκμεταλλεύσιμα και λοιπά, ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Όμως, σε λίγες βδομάδες θα βγάλουμε για πρώτη φορά έναν νέο διαγωνισμό, είχε 20 – 30 χρόνια να το κάνει αυτό η Ελλάδα, για μεταλλεύματα στη βόρεια Ελλάδα σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές», ανέφερε ο Γ.Μανιάτης.

Πηγή: energypress.gr