Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η εξεταστική βρίσκεται στον αέρα ενώ όπως τονίζουν καθηγητές και πρυτάνεις σε όλους τους τόνους,

ακόμη και το εξάμηνο κρέμεται «από μία κλωστή». Αν στις σημερινές και αυριανές γενικές συνελεύσεις των σχολών οι φοιτητές αποφασίσουν να συνεχίσουν τις καταλήψεις,

τότε η κατάσταση θα έχει ξεπεράσει κάθε χρονικό περιθώριο για να γίνουν εξετάσεις και να αρχίσει το χειμερινό εξάμηνο κανονικά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Πολλοί φοιτητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η ΔΑΠ που με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι συμμετέχει στις συνελεύσεις, όπου καταδικάζει και ζητάει την αλλαγή του νέου νόμου, όμως «ταυτόχρονα προτείνουμε και το άνοιγμα των σχολών προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό ομαλότερα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου».

Στη σχετική ανακοίνωση της η παράταξη σημειώνει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι αυτή η πρόταση κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές σχολές της Αθήνας(Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία, Νοσηλευτική κά), αλλά και σε σημαντικές σχολές σε όλη την Ελλάδα όπως η Νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, και σε διάφορες άλλες σχολές στο Ηράκλειο, στον Έβρο, το Βόλο, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο πραγματοποιούνται ήδη κανονικά οι εξετάσεις».

Την ίδια ώρα κινητικότητα παρατηρείται και μεταξύ των πρυτάνεων, καθώς αύριο λήγει η προθεσμία που έχουν για να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη, με την οποία συγκροτείται η επιτροπή που θα δρομολογήσει τη σύσταση του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.

Ορισμένοι πρυτάνεις, προτίθενται να μην υπογράψουν, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ορισμένες διατάξεις του νόμου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπογράψουν, να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου και στην πράξη να αποδειχθούν οι όποιες δυσλειτουργίες του.

Την Παρασκευή, πάντως, προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων, στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ. Πολυτεχνείου στο Λαύριο, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για σειρά περικοπών και κρατήσεων στις αμοιβές των πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών, καθώς, όπως σημειώνει οι μισθοί των πανεπιστημιακών είναι καθηλωμένοι από το 2004.

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν ότι οι μισθοί τους έχουν περικοπεί από το 2009 σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ οι μισθοί σε άλλες κατηγορίες του Δημοσίου αυξήθηκαν την περίοδο 2008-9 από 25% έως 100%.

Κινητοποιήσεις και στα σχολεία

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει και οι μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα σχολεία, και σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους και οι πρώτες καταλήψεις, κυρίως στην περιφέρεια.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η «ροή» βιβλίων προς τα σχολεία εξελίσσεται ομαλά και ενδεχομένως θα υπάρχουν όλα τα βιβλία σε όλα τα σχολεία νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι λιγότερες από τις 4.700 που υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Πάντως οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για μεθαύριο Πέμπτη και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για την ίδια ημέρα έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι καθηγητές.

Πηγή: skai.gr