«Σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εξετάζεται το κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, με γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια του ελληνικού δημοσίου»,

αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ,

Πάνου Παναγιωτόπουλου, για την αξιοποίηση κτηρίων που αποτελούν κρατική περιουσία στο εξωτερικό, όπως πρεσβείες, γραφεία προξενικών αρχών, κλπ.

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Λαμπρινίδης το κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών μελετάται «είτε δια της κατά το δυνατόν αποδοτικότερης εκμετάλλευσης των εν λόγω ακινήτων με τη συστέγαση σε αυτά λοιπών ελληνικών υπηρεσιών, προς αποφυγήν καταβολής ενοικίων, είτε δια της εξέτασης της προοπτικής εκποίησης ακινήτων των οποίων το κόστος συντήρησης σε σχέση με την κάλυψη υπαρχουσών αναγκών είναι δυσανάλογο».

Όπως πάντως ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει να υπογραμμίσει, «ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε η οιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση να μην λαμβάνεται υπό καθεστώς πίεσης αλλά κατόπιν συγκριτικής εξέτασης όλων των δεδομένων και κατά τον επωφελέστερο για το ελληνικό δημόσιο τρόπο».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με την ερώτηση του καλούσε το υπουργείο να τον ενημερώσει αν έχει ληφθεί απόφαση από την πολιτική ηγεσία για την πώληση κτηρίων στο εξωτερικό που στεγάζουν μέχρι σήμερα πρεσβείες, προξενεία, πρεσβευτικές κατοικίες και άλλα γραφεία διπλωματικών αποστολών. Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί ποια είναι η λίστα των ακινήτων που στεγάζουν διπλωματικές αποστολές και έχει αποφασιστεί να προωθηθούν προς πώληση, με βάση ποιες εισηγήσεις θα γίνει η αξιολόγηση και με ποιες διαδικασίες τα ακίνητα αυτά θα εκποιηθούν.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επίσης ζητήσει να ενημερωθεί αν έχουν προϋπολογιστεί τα χρήματα που θα εισπράξει το δημόσιο και ποια μέριμνα θα ληφθεί για τη μετεγκατάσταση των διπλωματικών αρχών της χώρας.

Πηγή: skai.gr