Ένα «πράσινο» σχολείο σχεδιάζει να κατασκευάσει ο δήμος Κοζάνης για τους 150 μαθητές στην περιοχή της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας,

οι οποίοι αναγκάζονται μέχρι σήμερα να πηγαίνουν σε σχολεία που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Το νέο βιοκλιματικό κτίριο στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, οικισμός συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, θα εγκατασταθεί σε χώρο 4.200 τ.μ και σύμφωνα με τον Κώστα Ισπόγλου, διευθύνων σύμβουλο της Δημοτικής Επιχείρησης Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) του δήμου Κοζάνης, ο οποίος μίλησε στο Βήμα, «οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου τόσο σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσο και τη θέρμανση, υπολογίζονται στο 55% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους».

«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από ένα σύστημα ΑΠΕ όπως ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και τηλεθέρμανση» σημειώνει ο Κώστας Ισπόγλου και προσθέτει πως «στο σχολείο προβλέπεται δημιουργία χώρων, όπως βιβλιοθήκες, τους οποίους θα μπορούν ν α χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας του».

Την ευθύνη της κατασκευής του νέου πράσινου δημοτικού σχολείου, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Επιδεικτικά Βιοκλιματικά Σχολεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ, έχει η ΔΕΠΕΠΟΚ και το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 9,1 εκατ. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ το νέο πράσινο σχολείο εκτιμάται πως θα παραδοθεί στο τέλος του 2014, έχοντας τη δυνατότητα να υποδεχτεί περίπου 300 μαθητές. Επιπλέον στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νηπιαγωγείου για 50 παιδιά.