«Ο γενικός γραμματέας ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να συμβάλλει στη διατήρηση του μομέντουμ στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού»,

τονίζεται σε ανακοίνωση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, που εξεδόθη μετά τη χθεσινοβραδινή (Κυριακή) συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν με τον υπουργό Εξωτερικών,

Σταύρο Λαμπρινίδη, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι ο γ.γ. και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Επίσης, συζήτησαν κι άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και η ειρηνευτική διαδικασία του Μεσανατολικού.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, δεν σκοπεύει αυτή την περίοδο να επισκεφθεί την περιοχή, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ και ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι με τον Σταύρο Λαμπρινίδη αντάλλαξε απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, καθώς και για την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος.

Ο κ. Λαμπρινίδης, μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι εξέφρασε στο γ.γ. την «ετοιμότητα της Ελλάδας» για να εξευρεθεί λύση για «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων» και «την επιθυμία μας και η άλλη πλευρά να δείξει τη σοφία και τη σοβαρότητα που απαιτείται εάν επιθυμεί πραγματικά, όπως εμείς επιθυμούμε, να δει την ευρωατλαντική της προοπτική να καρποφορεί κι αν επιθυμεί οι σχέσεις των δύο λαών να είναι όσο θετικές τις θέλουμε εμείς».

Πηγή: skai.gr