Πυρετώδεις κυβερνητικές συσκέψεις σήμερα με αιχμή τη σύσκεψη του πρωθυπουργού και βασικών υπουργών μετά την ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα είχε επαφές με διεθνείς αξιωματούχους.

Ως αιτία το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα είναι η επίσκεψη του υπ. Οικονομικών, κ. Βενιζέλου στην Πολωνία μετά το Ecofin και το Eurogroup, καθώς και τα μηνύματα που έλαβε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Έντονες είναι οι συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους για τη λήψη νέων μέτρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Όσον αφορά στο σενάριο πρόωρων εκλογών, δεν δείχνει να απασχολεί επί της παρούσης την κυβέρνηση, ωστόσο οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονται.

Νωρίτερα διεξήχθη συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου που παραδέχθηκε πως η κατάσταση , «είναι σοβαρή» και όπως είπε πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις.

«Πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συναντήθηκε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Επίσης, διεξήχθη ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το προσεχές διάστημα, προκειμένου να τεθούν στην κυβερνητική επιτροπή.

Όσον αφορά στη ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου αναβάλλεται, επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ς Ιουλίου στην Ευρωζώνη και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα μας.

O Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η αναβολή της πρωθυπουργικής επίσκεψης δεν οφείλεται σε κάποιο έκτακτο οικονομικό γεγονός, ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνα και γελοία» τα σχόλια περί επικείμενης παύσης πληρωμών ή για χρεοκοπία.

Η κατάσταση, παραδέχθηκε, «είναι σοβαρή» υπό την έννοια, όπως είπε, ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις και για αυτό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και η έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Πηγή: skai.gr