Το ενδεχόμενο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και του δημοψηφίσματος συζητά από το πρωί η κυβέρνηση, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις,

πλην όμως στο βάθος, το πιθανότερο σενάριο αποτελούν οι πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για νέα μέτρα και πολλοί υπουργοί ήδη,

στις επαφές που είχαν μαζί τους χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας «δεν πάει άλλο».

Παράλληλα το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες προτιμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, απομακρύνεται και πάλι αρκετά, μετά τη χτεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Η κατάσταση, πάντως, μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup «ή παίρνετε νέα διαρθρωτικά μέτρα με περικοπές στο δημόσιο τομέα, απολύσεις και νέο ασφαλιστικό ή η τρόικα δεν ξανάρχεται» δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Όπως μάλιστα αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή ο real.gr οι δανειστές ζητούν τα μέτρα αυτά να ληφθούν εντός ολίγων ωρών ή έστω ημερών μετά την τηλεδιάσκεψη αύριο του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής του Eurogroup, διαφορετικά-όπως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός-όχι απλώς δεν θα δοθεί η 6η δόση, αλλά είναι στον αέρα η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως «αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη ερήμην της ευρωζώνης».

Μεγαλύτερες και άμεσες απολύσεις στο δημόσιο και νέο ασφαλιστικό ζητά στο τελεσίγραφό της η τρόικα

Όπως αποκάλυψε πρώτος χτες ο real.gr οι εταίροι ζητούν μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών του δημόσιου τομέα με περισσότερες και άμεσες απολύσεις, αλλά και ακύρωση όλων των προσλήψεων που έγιναν-άκουσον άκουσον-το 2010 και το 2011.

Ζητούν επίσης αλλαγές στο ασφαλιστικό θέτοντας στο τραπέζι και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι δανειστές θεωρούν ότι το μέτρο για τα ακίνητα δεν θα αποδώσει τα υπολογιζόμενα και «καλοβλέπουν» νέα αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά, πιθανόν και σε καύσιμα και άλλα είδη πολυτελείας, άμεση περικοπή των προνοιακών επιδομάτων που ανέρχονται συνολικά σε 7 δις. ευρώ, καθώς και στις άμεσες και μεγαλύτερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταβεί αντ’ αυτού ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Πηγή: real.gr