Η καλή συγκυρία: ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου το 2013 κλείνει τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του. Είναι ένα χρυσό χαρτί για εναλλακτικό τουρισμό, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Το «Όρος των 12 θεών» της ελληνικής και παγκόσμιας μυθολογίας αποτελεί ένα παγκόσμιο brand! Ο Όλυμπος με τις 52 κορυφές του είναι μία από τις πιο διάσημες οροσειρές του κόσμου.

Αποτελούσε κέντρο της μυθολογίας καθώς ενέπνεε δέος στους αρχαίους Έλληνες που πίστευαν ότι εκεί κατοικούσαν οι 12 θεοί, ενώ μέχρι σήμερα κόβει την ανάσα σε όποιον αντικρύζει για πρώτη φορά τη μαγευτική του ομορφιά.

Πρόκειται, όπως όλοι γνωρίζουμε, για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι ο Όλυμπος, με τους 12 θεούς που κατοικούσαν εκεί, αποτελούσε σημείο αναφοράς της ελληνικής μυθολογίας.

Βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, στα θεσσαλικά σύνορα με την Μακεδονία και αποτελεί τον τόπο όπου φύονται πάνω από 1.700 είδη φυτών. Στα διάφορα είδη ζώων που ζουν στον βιότοπο αυτό, περιλαμβάνονται λύκοι, τσακάλια, λύγκες, αγριογούρουνα, υπάρχουν περισσότερα από 108 είδη πτηνών και ένας τεράστιος αριθμός πεταλούδων.

Κάθε εποχή διαφορετικό τοπίο, κάθε 100 μέτρα ψηλότερα 0,5 βαθμό χαμηλότερη θερμοκρασία. Επτά μήνες το χρόνο καλύπτεται από χιόνια, που λιώνουν μέσα στον Ιούνιο και η χιονόπτωση ξεκινάει πάλι στο τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοεμβρίου.

Από το «Δίον», το σημείο όπου οι αρχαίοι Έλληνες ανέβαιναν για να λατρέψουν τους θεούς τους, στο οροπέδιο των Μουσών, από εκεί στην κορυφή του Μύτικα και κατάβαση από το μεγάλο ρέμα του Ενιππέα στο Λιτόχωρο. Μία από τις πολλές διαδρομές που πάντα εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά, τις καταπληκτικές εικόνες και τα μαγικά τοπία.

Παρόλο που η πανίδα και το τοπίο είναι τα κύρια αξιοθέατα, οι κορυφές του Ολύμπου αποτελούν εδώ και πάρα πολύ καιρό μαγνήτη όχι μόνο για τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους αλλά και για τους θρησκευτικούς ασκητές. Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, που απέχει τρία χιλιόμετρα από το χωριό του Λιτόχωρου, έχει μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της περιοχής.

Πηγή: goodnews.gr