Τι είναι αυτό που τρομάζει τους εταίρους μας; Ξεκινήσαμε να γιατρέψουμε μια τεράστια κρίση το 2009 και το 2011 είμαστε ακόμη εκεί από όπου ξεκινήσαμε.

Ας δούμε τα στοιχεία που μας έδωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι δαπάνες που είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα από το κράτος στην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου το 2009 ήταν 48 δις.

Το 2010 πήγαμε λίγο καλύτερα: κατεβήκαμε τεσσεράμισι και πήγαμε στα 43,5 δις. Όμως, το 2011 ανεβήκαμε ξανά το ίδιο ακριβώς ύψος δαπάνης: 48 δις!

Στην πλευρά των εσόδων τώρα.Το 2009, το μεγάλο έτος της κρίσης, όταν υποτίθεται ότι αποκαλύφθηκαν όσα παρέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τα έσοδα του κράτους στο οκτάμηνο ήσαν 31,7 δις. Πήγαν το 2010 μετά από δύο ή τρία αν θυμάμαι καλά πακέτα μέτρων στο 32,8 με όχι τρομακτική ύφεση τότε. Τώρα, το 2011, μέχρι τον Αύγουστο ξαναέπεσαν σε 31,1 δις.

Αυτό και μόνον αρκεί για να τρομάξει τους πάντες, ελεγκτές και κυβερνήσεις στο εξωτερικό. Προφανώς και τις αγορές. Επιπλέον, γιατί αυτό το έλλειμμα είναι που μας ενδιαφέρει. Το πρωτογενές. Ούτε τόκοι μπαίνουν στην μέση, ούτε χρεολύσια. Το 2009 λοιπόν το έλλειμμα ήταν 15,9, το 2010 το έλλειμμα πήγε στο 11,6 είπαμε κάτι έγινε και αντί να μικρύνει το ‘11 ξαναπήγε στα 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί αυτό στους ξένους.

Τι διορθώσαμε; Τίποτα απολύτως και αυτό σημαίνει πανικό και αυτός ο πανικός είναι που μεταδίδεται. Υπάρχει πανικός σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες για τα όσα συμβαίνουν στα δικά τους κράτη, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ρωσία, στην Μέση Ανατολή και παντού αλλούι.

Οι άνθρωποι έχουν δεκάδες πανικούς να διαχειριστούν. Δεν μπορούν να έχουν και τον πανικό μιας κυβέρνησης, την οποία βοηθούν με κάθε τρόπο και αυτή δεν κατορθώνει να κάνει δύο πράγματα σωστά. Ζητήσαμε παραπάνω βοήθεια. Την πήραμε. Σου λένε λοιπόν: κάντε κάτι.

Την απογοήτευση αυτήν θα ακούσει ο κ. Παπανδρέου, και θα την ακούσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο, από Μέρκελ και Σαρκοζύ. Βεβαίως τώρα ο κ. Παπανδρέου θα πει «τα κάνω όλα – τα δίνω όλα». Γιατί είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ούτε θα χρεοκοπήσει ούτε θα βγει από το ευρώ.

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Πηγή: papadimitriou.skai.gr