Με το τέλος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, επιστροφή στο παρελθόν: ο νέος πύραυλος δεν απέχει πολύ, αλλά θα είναι ισχυρότερος από τον κραταιό Saturn V…

H NASA αποκάλυψε ένα animation του νέου της Space Launch System (SLS). Ένα σύστημα πυραυλικό που θα είναι ισχυρότερο από τον πύραυλο Saturn V.

Ο πύραυλος αρχικά θα έχει σαν αποστολή να στέλνει βαριά φορτία σε χαμηλή τροχιά – low earth orbit, και στη συνέχεια να βοηθήσει σε αποστολές στο φεγγάρι, τους αστεροειδείς και τον πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με τη NASA η πρώτη έκδοση θα μπορεί να σηκώσει 77 τόνους φορτίου σε low earth orbit, με τεχνολογία από το Διαστημικό Λεωφορείο και την εποχή του.. προγράμματος Apollo eras. Αυτό σημαίνει ένα πιο φτηνό πρόγραμμα, κάτι σημαντικό για το Κονγκρέσο που έχει περικόψει κατά 9% τον προϋπολογισμό της ΝASA.

Θα χρησιμοποιηθούν προωθητήρες του Διαστημικού Λεωφορείου ενώ πέντε κινητήρες υδρογόνου/οξυγόνου θα χρησιμοποιηθούν επίσης. Στο δεύτερο στάδιο ένας κινητήρας J-2X – ο κινητήρας J2 είχε χρησιμοποιηθεί στα ’60s και τα ’70s για τις αποστολές στο φεγγάρι!

Η NASA δεν έχει δώσει τιμή αλλά το Aviation Week υπολογίζει με τιμές 2017 το όλο πρόγραμμα να κοστίσει $18 δις, ενώ η NASA σχεδιάζει το 2017 πρώτη μη επανδρωμένη πτήση και το 2021 κανονική αποστολή.

http://www.youtube.com/watch?v=IDQpFAUKgvI

Πηγή: gadgetfreak.gr