Να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Δεν είμαστε πίσω σε ‘ομαλή περίοδο’ (‘business as usual’), όπως κάποιοι νόμιζαν πριν λίγους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ από το Βρότσλαβ της Πολωνίας

όπου συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της EE (Ecofin), προσθέτοντας: «Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να δείξουν την ίδια «ενότητα σκοπού», όπως έπραξαν χθες οι κεντρικές τράπεζες, προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης θέλουν να εγκριθεί γρήγορα η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μπορεί αυτό να προχωρεί σε αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, απαλλάσσοντας την ΕΚΤ από το καθήκον αυτό.

Έως τώρα, οι αλλαγές στο ΕΤΧΣ έχουν εγκριθεί από πέντε εθνικά κοινοβούλια, ενώ κρίσιμη θεωρείται η ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου στη γερμανική Βουλή για το θέμα αυτό. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 143 δις. ευρώ κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και πιο πρόσφατα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Βιέννη: Προτιμότερη η χρεωκοπία της Ελλάδας

Το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση, εκτίμησε από την πλευρά της υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο», αλλά, «εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση», όπως η χρεοκοπία, «θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο.

Πηγή: real.gr