Στο Βρότσλαβ της Πολωνίας συναντώνται από το πρωί της Παρασκευής οι 17 υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης,

ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Στη συνάντηση συμμετέχει για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έπειτα από πρόσκληση της πολωνικής προεδρίας της ΕΕ.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Βρότσλαβ ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα: είμαστε στον σωστό δρόμο», ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο κ, Βενιζέλος τόνισε ότι πρόθεσή μας είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχος φέτος και του χρόνου.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση». «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο , αλλά, εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, όπως η χρεοκοπία, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσερχόμενη στην άτυπη σύνοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν είμαστε πίσω σε ‘ομαλή περίοδο’ (‘business as usual’), όπως κάποιοι νόμιζαν πριν λίγους μήνες», δήλωσε ο κ. Τρισέ από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, προσθέτοντας: «Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις (σ.σ.: της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου) και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να δείξουν την ίδια “ενότητα σκοπού”, όπως έπραξαν χθες οι κεντρικές τράπεζες, προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης θέλουν να εγκριθεί γρήγορα η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μπορεί αυτό να προχωρεί σε αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, απαλλάσσοντας την ΕΚΤ από το καθήκον αυτό.

Πηγή: skai.gr