Σε λιγότερο από έναν μήνα, και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ θα εγκαινιάσει τρία νέα τμήματα που θα λειτουργούν on line.

Tο πρώτο τμήμα λέγεται «Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη», το δεύτερο «Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων» και το τρίτο «Μηχανισμός Εκμάθησης».

Το διδακτικό προσωπικό των on line τμημάτων αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες. Η εγγραφή είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ όσοι φοιτήσουν θα πρέπει να μελετούν, να κάνουν εργασίες στο σπίτι και να δίνουν εξετάσεις. Στο τέλος θα ανταμείβονται με έναν τίτλο σπουδών.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο καθώς μέχρι σήμερα περισσότεροι από 135.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής για να μάθουν τα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένας από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, ο Σεμπάστιαν Θραν, εκφράζει την ικανοποίησή του για

το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει περισσότερους φοιτητές απ’ όσους είχε σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή του καριέρα.

Το Στάνφορντ δεν είναι το μόνο πανεπιστήμιο που ανοίγει τις πύλες του στην ψηφιακή εκπαίδευση. Πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ακολουθούν ή ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον

ίδιο δρόμο με σκοπό να προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα, αλλά και τίτλους σπουδών.

Το πείραμα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ κινείται ανάμεσα σε δύο εκπαιδευτικούς άξονες. Στον πρώτο προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων επί πληρωμή τα οποία θα παρέχουν τίτλους σπουδών. Ο δεύτερος άξονας είναι η διάθεση στο Διαδίκτυο τεράστιων ποσοτήτων εκπαιδευτικών πηγών, στις οποίες το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Μαθήματα και διαλέξεις προσφέρονται ήδη στο YouTube ή το iTunes από φημισμένα ιδρύματα, όπως είναι το πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Πηγή: skai.gr