Οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα

που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από την τουρκική ανακοίνωση ερευνών,

από νορβηγικό πλοίο (Bergen Surveyor), σε περιοχή που επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Παρακολουθήστε την πορεία του νορβηγικού πλοίου ΕΔΩ

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα έχουν δοθεί επίσης οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor”και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

»Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

»Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας,προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

»Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Στην Κυπριακή ΑΟΖ η πλατφόρμα της Noble

H ανακοίνωση της Άγκυρας για το Καστελόριζο, συμπίπτει με την ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης βρίσκεται στο οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ η πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Πηγή: skai.gr