Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία με αφορμή τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος επισημαίνει ότι σε περίπτωση που ξεκινήσουν γεωτρήσεις η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα!

Μια τέτοια κίνηση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, άκυρη και άνευ περιεχομένου διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επισήμανε πως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός (αρμόδιος για θέματα ΕΕ) Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τύνιδα, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε κατά του Ισραήλ λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου μπορούν να βρίσκονται στην περιοχή ανά πάσα στιγμή.

 

 

Πηγή: skai.gr