Ξεκίνησε χθες η μετακίνηση της πλατφόρμας – γεωτρύπανου “Όμηρος” της Noble Energy με προορισμό το σημείο γεώτρησης από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ,

με προορισμό το κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη”. Ο “Όμηρος” ξεκίνησε αργά με με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) μετά το “πράσινο φως” που έλαβε από την εταιρία.

Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο “Αφροδίτη” γίνεται ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.

Το γεωτρύπανο αναμένεται να φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα.

Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία.

Πηγή: energypress.gr