Εντός της προθεσμίας ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, θα κατατεθεί η τροπολογία για το τέλος ακίνητης περιουσίας,

όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην αναγκαιότητα του νέου μέτρου χαρακτηρίζοντας το ως τον μόνο δίκαιο άμεσο αναλογικό τρόπο, με τη μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση, για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στη φάση που βρίσκεται η χώρα, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη διακοπή της θητείας των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Αρχής, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν προβλήματα δυσλειτουργίας μεταξύ τους.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει υψηλό κύρος και συνεργάζεται με την Eurostat, ενώ συμφώνησε με το αίτημα βουλευτών να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι με τη στάση της ενισχύει τα επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδος ενώ έκανε λόγο και για αυτοκαταστροφικά φαινόμενα στα ΜΜΕ τα οποία, όπως είπε διογκώνουν, αναπαράγουν και εξάγουν φήμες κύκλων του εξωτερικού.

«Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα «ντου», να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε», τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η επιβάρυνση με βάσει τα στοιχεία της ΤτΕ για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα».

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχτηκε ότι το μέτρο είναι άδικο να εφαρμόζεται ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι «πολύτεκνοι, ανάπηροι ή βαρυνόμενοι με ανάπηρο ή μακροχρόνια άνεργοι θα πληρώσουν μόνο 0,50 ευρώ αν όπου και αν μένουν εκτός από πολυτελή προάστια».

Απαντώντας στους τομεάρχες της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννης Βρούτση που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ακολουθεί λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με ορατά και μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

«Αν πιστεύουν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βρούτσης πως θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση από εμένα και ο κ. Σαμαράς καλύτερη από τον πρωθυπουργό να το πουν στο λαό να το αξιολογήσει. Θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι σε αυτόν τον τόπον, να ξανασυστηθούμε, να δούμε ο καθένας τη διαδρομή του για μην μιλάμε αόριστα και απρόσωπα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr