Και νέα μέτρα, εντός του 2011, θα λάβει η κυβέρνηση, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί ότι θα υπάρξει απόλυτη τήρηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και 2012

Αν, μάλιστα, η αξιολόγηση της τρόικας είναι θετική θα δοθεί αυτομάτως η 6η δόση, ενώ στόχος της Αθήνας είναι η 7η δόση του Δεκεμβρίου να δοθεί με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου,καθώς οι όροι του δανείου είναι πιο ευνοϊκοί και η ίδια η δόση μεγαλύτερη.

Άλλωστε, Μέρκελ και Σαρκοζί δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν αποφασιστικότερα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, πάντως, πίεσαν πολύ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τον Έλληνα πρωθυπουργό και χρειάστηκε κάποιες φορές οι παριστάμενοι στην εικοσάλεπτη συνομιλία Ευάγγελος Βενιζέλος και Ηλίας Μόσιαλος να τροφοδοτήσουν με χαρτιά τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις τους. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Ζαννιάς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος.

Χαρακτηριστική του κλίματος της τηλεδιάσκεψης είναι η σχετική δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, που ακολούθησε:

«Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ. Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίστηκε από όλους, ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Επιτάχυνση

Στην Κυβερνητική Επιτροπή, πάντως, που προηγήθηκε της τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε η επίσπευση της εφαρμογής όλων των ειλημμένων αποφάσεων. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη μεθεπόμενη εβδομάδα και αφού ο πρωθυπουργός επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητηθούν σε Υπουργικό Συμβούλιο το Ενιαίο Μισθολόγιο και το προσχέδιο Προϋπολογισμού, για το οποίο γίνονται συσκέψεις σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε δε, στην Κυβερνητική ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου.

Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα

Χθες, πάντως, στην Κυβερνητική συζητήθηκαν και οι δυνατότητες παρεμβάσεων στις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, με το σύνολο των δαπανών που εξετάζονται να ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ . Θα επιταχυνθούν επίσης οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Παρέμβαση Βενιζέλου

Αίσθηση προκάλεσε η νέα απάντηση του κ. Βενιζέλου πρωτίστως προς τον κ. Α. Λοβέρδο -που απουσίαζε από τη συνεδρίαση- αλλά και προς τον κ. Γιάννη Ραγκούση, τους οποίους και κάλεσε να μην αναπαράγουν φήμες βλαπτικές προς τη χώρα.

«Δεν είναι καθόλου παραγωγικό και πρόσφορο, ακόμη και μέλη της Κυβέρνησης να υιοθετούν και να συζητούν γύρω από τέτοιου είδους φήμες που λειτουργούν βλαπτικά για τη χώρα, διότι τέτοιου είδους συζητήσεις που έχουν σχέση με την ύφεση, την πραγματική οικονομία και τα βάρη που σηκώνει ο Έλληνας πολίτης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με χαρτοπαικτικούς όρους, ως μπλόφες ή εκβιασμοί. Πρόκειται για υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, κυρίως για την υπεράσπιση της ίδιας της υπόστασης της εθνικής οικονομίας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τη διαρροή «κύκλων» του υπουργείου του.

Συνεδρίαση Υπουργικού

Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι σήμερα, υπάρχουν τα εξής θέματα:

  • Σχέδιο νόμου: Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων, Δ. Ρέππας
  • Σχέδιο νόμου: Σύσταση Οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις, Κ. Σκανδαλίδης.
  • Τροπολογία: Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης, Η. Μόσιαλος
  • Επιλογή Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, Μ. Παπαϊωάννου
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2005/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις, η οποία τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2009/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009, Μ. Παπαϊωάννου
  • Σχέδιο νόμου: Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις, Γ. Παπακωνσταντίνου
  • Σχέδιο νόμου: Δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2009/38/ΕΚ/6.5.2009, Γ. Κουτρουμάνης
  • Σχέδιο νόμου: Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις, Χ. Παπουτσής
  • Σχέδιο νόμου: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α’ 147) και προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (EE L 146 της 10.6.2009), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2010/80/ΕΕ όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας (EE C 69 της 18.3.2010)», Μ. Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: real.gr