Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά καυστήρων που «καίνε» pellets, με 100% χρηματοδότηση της νέας εγκατάστασης έχουν ήδη έτοιμα οι τράπεζες, μετά την άρση της απαγόρευσης για τη χρήση βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

μέτρο που ανακοινώθηκε χθες από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Ένα μέτρο που μπορεί να συνοδευτεί και από φοροαπαλλαγές ή κάποιου άλλου είδους κίνητρα, αφού μπορεί η βιομάζα να συνεπάγεται χαμηλότερο κατά 50%

κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο, ωστόσο απαιτεί την αγορά ενός ειδικού καυστήρα που κατά μέσον όρο στοιχίζει 4.000- 5.000 ευρώ.

Εφόσον, η αναλυτική υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων βιομάζας συνοδευτεί και από κάποια κίνητρα, είναι πιθανό να υπάρξει τεράστια ανταπόκριση στη χρήση τέτοιων καυστήρων, αφού η τιμή του πετρελαίου φέτος αναμένεται, λόγω του ΕΦΚ, να χτυπήσει… κόκκινο, και να κυμανθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ / λίτρο.

Στην επαρχία πάντως, όπου εδώ και χρόνια επιτρέπονται οι καυστήρες βιομάζας, και ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, οι εγκαταστάσεις με καύσιμο τα pellets (επεξεργασμένα δηλαδή υπολείμματα ξύλου π.χ. ροκανίδια) κάνουν θραύση.

Το μέτρο αίρει μια απαγόρευση 18 ετών, αφού η χρήση βιομάζας στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν επιτρέπεται από το 1993,

με το σκεπτικό τότε ότι οι συγκεκριμένοι καυστήρες χαρακτηρίζονταν από υψηλές εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων ρύπων,

και ότι η τυχόν χρήση τους στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα θα επιβάρυνε σημαντικά το περιβάλλον.

Έκτοτε, η τεχνολογία έκανε σημαντικά βήματα, όπως δείχνει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία (π.χ. Γερμανία, με 102.000 εγκατεστημένους λέβητες βιομάζας στο τέλος του 2009), ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellet, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, υπάρχουν επιδοτήσεις για την αγορά του εξοπλισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της νέας υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και ζεστού νερού, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το παράδειγμα…

Οι νέοι αυτοί καυστήρες θα καίνε pellets, που σήμερα στην αγορά κοστίζουν από 160 ευρώ ο τόνος (για μικρές ποσότητες) και φτάνουν μέχρι τα 240 ευρώ / τόνος (για μεγαλύτερες ποσότητες). Όσο για το μέσο κόστος αλλαγή ενός λέβητα με έναν που να «καίει» pellets, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπολογίζεται σε 5.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 10.000 ευρώ.

Κι αυτό καθώς εκτός από αλλαγή του καυστήρα, απαιτείται και μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης απ’ ότι χρειάζεται μια συμβατική εγκατάσταση πετρελαίου σε μια πολυκατοικία, απαιτείται δηλαδή να γίνουν και άλλες μετατροπές (αυτός είναι και ένας λόγος που οι καυστήρες βιομάζας έχουν μεγάλη ζήτηση στην επαρχία, όπου και υπάρχουν πολλές μονοκατοικίες, σπίτια με άνεση χώρου, κοκ).

Έστω λοιπόν μια μεγάλη πολυκατοικία με κατανάλωση 5.000 λίτρων πετρελαίου ετησίως. Τοποθετώντας ένα καυστήρα βιομάζας κόστους 5.500 ευρώ, κι επιτυγχάνοντας από τη χρήση του εξοικονόμηση 50% έναντι του πετρελαίου, μπορεί οι ένοικοι να έχουν ένα ετήσιο όφελος 2.500 ευρώ, κι επομένως να κάνουν απόσβεση της επένδυσης σε δύο περίπου χρόνια.

Πηγή: energypress.gr