Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας.Στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου η καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια

για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης για να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο. Η καγκελάριος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP,

Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε ταχθεί υπέρ της «συντεταγμένης πτώχευσης» της Ελλάδας, ζητώντας να μην υπάρχει «απαγόρευση σκέψεων».

Ο καθένας «πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του» είπε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι «εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη».

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινοβραδινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, απέρριψε σκέψεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: “Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να σηκώσει το βάρος της εξυγίανσης πρέπει και θα βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους. Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει σκληρές προϋποθέσεις. Σε αυτό δεν θα γίνουν εκπτώσεις”.

Για τα δημοσιεύματα περί σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για περιπτώσεις είναι απίθανες, με την έννοια ότι «κατά βάση τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα «απαγόρευση σκέψεων» και συγκεκριμένα σχέδια και αυτό ισχύει και για επεξεργασίες θεμάτων στο υπουργείο του. Δεν πρέπει όμως αυτή η επεξεργασία και για το απίθανο σενάριο να «εκφυλίζεται» σε γενικόλογες συζητήσεις.

Πηγή: real.gr