«Με τις πολιτικές που παίρνουμε έχουμε ξεφύγει από τη χρεοκοπία» εκτίμησε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος,

ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι την επομένη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για το κλείσιμο της ΕΤ1. «Εφόσον καλυφθεί ο στόχος των 54 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί

για το τρέχον έτος δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει ο δημόσιος τομέας, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι πρυτάνεις θα πρέπει να ξεπεράσουν την ιδιοκτησιακή τους νοοτροπία» τόνισε.

«Φέτος θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ και του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα. Μεγαλώναμε το κράτος με δανεικά, 17,5% κόπηκαν οι λειτουργικές δαπάνες το πρώτο έτος, μπορούν να κοπούν και παραπάνω» σημείωσε.

Όπως επισήμανε δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για πολλά χρόνια στη χώρα για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε δε ότι χρήματα υπάρχουν έως τον Οκτώβριο. «Έχουμε λεφτά μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά προλαβαίνουμε, η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας θα εκδοθεί το Σεπτέμβριο, και ό,τι έχουμε να κάνουμε από πλευράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα το κάνουμε».

Όσον αφορά τις περικοπές στον τομέα αρμοδιότητάς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα κλείσει δύο Ινστιτούτα (σ.σ: Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, και Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο), ενώ την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για το κλείσιμο της ΕΤ1.

«Θα έχουμε πλεόνασμα του χρόνου τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ (σ.σ: από τις περικοπές στην ΕΡΤ), που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές» τόνισε. «Η είσπραξη του νέου φόρου μέσω ΔΕΗ είναι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει είσπραξη» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος για το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα.

Όσον αφορά το έκτακτο τέλος, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Χατζάρας έκανε λόγο για «κράτος ωμό εκβιαστή και φοροεισπράκτορα».

«Η ΓΕΝΟΠ θα είναι υπεύθυνη για την απόφαση της να μην πληρώσει ο καταναλωτής το έκτακτο τέλος όχι ο απλώς υπάλληλος της εταιρείας» σημείωσε.

Πηγή: skai.gr