Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν, ένας σοβαρά σε έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο πυρηνικό εργοστάσιο Μαρκούλ στην περιοχή Γκαρντ της νότιας Γαλλίας.

Η μονάδα είναι εγκατεστημένη στην περιοχή Languedoc – Roussillon της Γκαρντ, κοντά στις ακτές της Μεσογείου.Εκπρόσωπος της επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας

δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί έκλυση ραδιενεργού υλικού, ωστόσο έχει αναπτυχθεί περίμετρος ασφαλείας για προληπτικούς λόγους.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καθόλου ραδιενέργεια εκτός του εργοστασίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ήλθε σε επαφή με τις γαλλικές αρχές για να μάθει περισσότερα για τη φύση της έκρηξης.

Το πυρηνικό εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1955, και είναι ένα από τα παλαιότερα της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται κατά 70% από πυρηνική ενέργεια.

Και οι 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας πέρασαν από τεστ αντοχής τους περασμένους μήνες, μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, σημείωσαν πτώση κατά 6% στο γαλλικό χρηματιστήριο μετά την είδηση του πυρηνικού ατυχήματος.

Πηγή: skai.gr