Μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ εμφανίζει ο φετινός προϋπολογισμός

Άλμα κατέγραψε τη Δευτέρα το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που εκτινάχτηκε πάνω από τις 2 χιλιάδες (2.038,45) μονάδες βάσης. Εκτός ελέγχου βρέθηκαν και τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου τα οποία παραπέμπουν πλέον σε πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας κατά 95%.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 847,48 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 4,43%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 57,29 εκ. ευρώ.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες αναβάλλεται για την άλλη εβδομάδα η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν ανεβάζουν στο 9,5% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2011, ενώ η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2012 θα υπάρχει μικρή υποχώρηση στο 9,3%. Το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος φτάνοντας στο 157% του ΑΕΠ ενώ το 2012 θα φτάσει στο 166%.

Στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε λαμβάνει υποψιών της τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εξάλλου, μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ εμφανίζει ο φετινός προϋπολογισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών .

Σημειώνονται σημαντικές αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο οκτάμηνο του έτους στα 18,1 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.