Tο στίγμα του για το ξεκάθαρο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τους επόμενους δύο μήνες έδωσε από το βήμα της γερουσίας ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκαθάρισε γι’ άλλη μια φορά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και να οδηγηθεί η χώρα σύντομα σε πρωτογενή πλεονάσματα είναι η συνέπεια στους στόχους μας.

Αναγνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, μεταξύ αυτών τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση της ΝΔ, όπως είπε, δήλωσε αποφασισμένος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Μήνυμα έστειλε και στην ΕΕ τονίζοντας τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα έχει αποδείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση της κρίσης και ζητώντας συλλογικές αποφάσεις για παρέμβαση στις αγορές, προκειμένου να πάψουν, όπως είπε, οι φημολογίες, οι απειλές για χρεοκοπία και για έξοδο από το ευρώ.

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του, το επόμενο κρίσιμο διάστημα τόνισε ότι ο δικός τους ρόλος είναι πιο κρίσιμος από ποτέ δηλώνοντας περήφανος που διδάσκουν δημοκρατία. «Ξέρω ότι κανείς σας δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και μαζί οι θυσίες του λαού». Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο εκλογών, προσδιορίζοντάς τις για το 2013, κάτι που δεν έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη.

Απευθυνόμενος γι’ άλλη μια φορά στη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι ποντάρει στη αποτυχία της χώρας, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ανεύθυνη και σημειώνοντας πως αν την ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είχαμε οδηγηθεί σ’ ε΄ξοδο από το ευρώ χωρίς να το καταλάβουμε. Μιλώντας προς τους πολίτες τους κάλεσε να δώσουν μαζί του τον αγώνα. «Ξέρω ότι η ελληνική οικογένεια στενάζει, όμως η πατρίδα μας αξίζει όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα την επιμονή μας και την υπομονή μας».

Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και δήλωσε ότι «οι εκλογές δεν είναι λύση και θα γίνουν το 2013» ενώ για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «καλλιεργεί παραμύθια αντί για προτάσεις» και ότι με τη στάση της στην ουσία μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο διαφωνίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές»

Μετά τον πρωθυπουργό στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Οικονομικών που διέψευσε εκ νέου τα περί διαφωνίας και σύγκρουσης με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. «Δεν υπάρχει περιθώριο διαφωνίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που άφησε αιχμές κατά όσων των κατηγόρησαν ότι «μπλόφαρε» στις συζητήσεις με την τρόικα. «Δεν μπλοφάρει κανείς και αν κάποιος νομίζει ότι οι συζητήσεις αυτές είναι χαρτοπαιχτικού χαρακτήρα δεν έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς τάχθηκε κατά των μέτρων που τροφοδοτούν την ύφεση. «Δεν πρέπει με τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα μέτρα να τροφοδοτούμε την ύφεση. Κάθε απόφαση πρέπει να εμπεριέχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να μην πέφτει το μεγαλύτερο βάρος στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Παράλληλα, άφησε έμμεσα αιχμές κατά των δηλώσεων του Ανδρέα Λοβέρδου για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Επειδή η όποια πολιτική υλοποιείται με ανθρώπους δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε συλλήβδην ομάδες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εφοριακοί».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «όσα ψηφίζουμε με εντατικούς όρους στη Βουλή θα πρέπει να υλοποιούνται».

Η Ελπίδα Τσουρή υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε για να αλλάξει η χώρα αλλά ως κόκκινη γραμμή βάζουμε τη συνείδηση μας. Ειδικά όταν τα αποτελέσματα των πολιτικών μας είναι μικρότερα από τις ζημιές».

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή, Νίκου Σαλαγιάννη που ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας να μείνει όρθια αλλά πείτε μας πως συμβαίνει κάθε φορά να είναι πιο δραματικά τα ερωτήματα και πιο σκληρά τα μέτρα. Αποδέχομαι ότι δεν υπάρχει φοροεισπρακτικός μηχανισμός αλλά δύο χρόνια τώρα δεν κάνουμε τίποτα».

«Η φοροδιαφυγή δεν είναι κοινωνική ανισορροπία, όπως είπε ο Βενιζέλος, είναι πολιτική ανηθικότητα και πολιτικό έγκλημα. Που είναι η γενναιότητα μας όταν πρέπει να ανοίξουν κλειστά κυκλώματα εξουσίας; Μήπως είμαστε διαπλεκόμενοι;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: real.gr