“Το εφοπλιστικό κεφάλαιο βασικός τροφοδότης της οικονομίας” δηλώνουν ναυτιλιακοί παράγοντες

Τις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού εφοπλισμού προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για τον κλάδο κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Mιλώντας για κατηγορίες πατριωτών που δεν έχουν συμμετάσχει όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης ο υπουργός Οικονομικών συμπεριέλαβε σε αυτούς και τους έλληνες εφοπλιστές, εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο με τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να συμμετάσχουν περισσότερο στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας.

Οι ναυτιλιακοί παράγοντες της χώρας αντέδρασαν στα λεγόμενα Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσω του ογκώδους ελληνόκτητου, αλλά και υπό ελληνική σημαία στόλου, διαχρονικά αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας. Τονίζουν μάλιστα ότι οι έλληνες εφοπλιστές, που δραστηριοποιούνται σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, έχουν καταφέρει να παραμένουν η πρώτη δύναμη παγκοσμίως και παρά τη διεθνή κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών της ναυτιλίας έχει μειωθεί στο 20% του μέσου όρου της δεκαετίας 2000 – 2009.

Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της ελληνικής ναυτιλίας επαναπατρίζεται είτε μέσω επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, είτε μέσω επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, είτε μέσω του συναλλάγματος που εισρέει στη χώρα από τους χιλιάδες έλληνες ναυτικούς. Αυτό που απαιτείται, τονίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι, είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για επενδύσεις έστω και τώρα που η χρυσή δεκαετία του 2000 έχει παρέλθει.

Πηγή: skai.gr