Τα τελικά αποτελέσματα της Πρώτης φάσης κλινικής δοκιμής του εμβολίου κατά του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) η οποία ξεκίνησε Φεβρουάριο του 2009 και διεξήχθη σε δύο σημεία,

αναμένονται τις επόμενες ημέρες όπου και θα παρουσιαστούν στο συνέδριο AIDS Vaccine 2011 12-14 Σεπτεμβρίου στην Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη)

Το πρώτο σημείο στο οποίο έγιναν οι δοκιμές είναι Tuberculosis Research Centre (TRC), Chennai, και το Εθνικό ερευνητικό κέντρο AIDS (NARI), Pune.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και η ικανότητα ανταπόκρισης στην ανοσία είναι μετριάζουσα.

Το κέντρο TRC ονομάζεται τώρα National Institute for Research in Tuberculosis. Το Εθνικό ερευνητικό κέντρο λειτούργησε ως συνεργάτης στην όλη δοκιμή και κλινική έρευνα

Η δοκιμή έγινε σε δύο Group, το Α και το Β

Στο group A δόθηκε ένα εμβόλιο ονόματι ADVAX, βασιζόμενο εμβόλιο στο DNA ως κύριο και ένα δεύτερο ώς ενίσχυση ονόματι Modified Vaccinia Ankara (MVA)

Το Group B πήρε το MVA ώς κύριο και ενισχυτικό

Το Group B, μετά από σχετικούς ελέγχους έδειξε να είναι πιο ισχυρό όσον αφορά ανοσολογικά, όπως δήλωσε ο επιστήμονας V.D. Ramanathan, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής στο Chennai. “Δεν βρήκαμε κανένα πρόσθετο πλεονέκτημα από την πρόσθετη πλήρωση DNA αν και περιμέναμε καλύτερη αντίδραση,” είπε ο επιστήμονας Sanjay M. Mehendale, κύριος ερευνητής της δοκιμής Pune.

Και οι δώδεκα εθελοντές του Group A έδειξαν ανοσολογικές αντιδράσεις σε ποσοστό 100%, μόλις μετά την τρίτη δόση του εμβολίου και παρέμειναν έτσι και στην τέταρτη και πέμπτη δόση. Παρόλαυτα, στην περίπτωση του Group B, το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 91,7 ακόμα και στην τρίτη έως πέμπτη δόση του εμβολίου

“Ο αριθμός των εθελοντών που δείχνουν μία αντίδραση, από μόνος του δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο έχει καλύτερη αντίδραση” είπε ο Dr. Mehendale, “Το μέγεθος, η επιμονή και το εύρος της αντίδρασης είναι εξίσου σημαντικά”

Η επιμονή (ή διάρκεια) της ανοσολογικής αντίδρασης στο Group B (MVA κύριο εμβόλιο και ενισχυτικό το ίδιο)ήταν ελαφρώς καλύτερη.

Γενικά όμως, η επιμονή της ανοσολογικής αντίδρασης διαρκούσε ακόμα και μετά ένα χρόνο από την χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου και στα δύο Group

Στην περίπτωση της ισχύς της ανοσολογικής αντίδρασης και στις δύο περιπτώσεις ήταν μετριάζουσα (μετρήθηκε σε σχέση με το πόσα αντισώματα παρήγαγε ο οργανισμός τους)

Σε τελική ανάλυση όπως αναφέρεται από τους επιστήμονες στα κέντρα, αν και το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρουσιάζει μετριάζουσα αντίδραση, δεν υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω δοκιμές με το γονίδιο TBC-M4, και αυτό γιατί σε μεγάλης κλίμακα παρασκευή με το συγκεκριμένο γονίδιο, το εμβόλιο καθίσταται γεννετικά μη ασφαλές, εξήγησε ο Dr. Rajat Goyal από το νέο Δελχί.

Οι υπεύθυνοι του κέντρου TRC δήλωσαν ότι τους ήταν ευκολότερο να βρουν εθελοντές αυτή τη φορά και αυτό διότι οι εθελοντές γνωρίζουν το έργο που γίνεται εκεί.