Παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους, άρχισε την Κυριακή τελετή στη μνήμη των περίπου 3.000 θυμάτων

των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, κοντά στον τόπο των επιθέσεων εναντίον των Διδύμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με ενός λεπτού σιγή στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδας). Ήταν η στιγμή που ακριβώς όπως και πριν από 10 χρόνια έγινε η πρώτη επίθεση με αεροπλάνο εναντίον του ενός εκ των Διδύμων Πύργων του Παγκόσμιου Κάντρου Εμπορίου.

Τα μέτρα ασφαλείας σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον είναι αυστηρά και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά τις «αξιόπιστες αλλά μη επιβεβαιωμένες» πληροφορίες για πιθανό χτύπημα της αλ-Κάιντα, δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο Μανχάταν, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε αυτοκίνητα σε δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στην πόλη. Σε πολλά σημεία του κέντρου του Μανχάταν, η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα και προβαίνει σε εξακρίβωση στοιχείων πολιτών κοντά στο «Σημείο Μηδέν».

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων προσήλθαν στο Εθνικό Μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου φορώντας μπλουζάκια στα οποία είναι τυπωμένα τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων που χάθηκαν στις επιθέσεις.

Το Μνημείο καλύπτει μια έκταση 16 στρεμμάτων περίπου και περιλαμβάνει δυο τεράστια συστήματα από καταρράχτες που καταλήγουν σε δυο πισίνες, έκτασης περίπου ενός στρέμματος η καθεμιά. Οι δυο μεγάλες πισίνες βρίσκονται ακριβώς στις θέσεις των διδύμων πύργων. Στους μεγάλους τοίχους με τους καταρράχτες είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε τη βόρεια πισίνα του Μνημείου η οποία βρίσκεται στο σημείο που υψωνόταν ο βόρειος πύργος. Ο Ομπάμα περπάτησε γύρω από την πισίνα κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Μισέλ, άγγιξε με το χέρι του τα ονόματα θυμάτων και στη συνέχεια χαιρέτισε μέλη των οικογενειών τους και αξιωματούχους πριν από την έναρξη της τελετής.

Πηγή : skai.gr