Σε κατάσταση συναγερμού κήρυξε την Αίγυπτο η κυβέρνηση της χώρας, καθώς η κατάσταση είναι εκρηκτική, μετά την κατάληψη της ισραηλινής πρεσβείας από διαδηλωτές.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε εκτάκτως μια κυβερνητική ομάδα αντιμετώπισης κρίσης μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν στα γραφεία της πρεσβείας, που στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο, περιβαλλόμενο από ψηλό τοίχο, και πέταξαν στο δρόμο δεκάδες έγγραφα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αργά τη νύχτα ακούστηκαν σφοδρά πυρά, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από καρδιακή προσβολή και εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, που έκαναν χρήση χημικών και πυροβόλησαν στον αέρα. Κατά το υπουργείο Υγείας ταυματίστηκαν 235 άνθρωποι και κατά το υπουργείο Εσωτερικών 450. Οχήματα της αστυνομίας τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και τεθωρακισμένα συγκεντρώνονται κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ισραηλινός πρέσβης, η οικογένειά του και το σύνολο της διπλωματικής αποστολής εγκατέλειψαν την Αίγυπτο, ενώ το ίδιο κάνουν και πολλοί Ισραηλινοί πολίτες.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρεσβευτή Γιτζάκ Λεβανόν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους διπλωμάτες, προσγειώθηκε στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρεσβευτή Λεβανόν θα παραμείνει στην Αίγυπτο προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία στην διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του.

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κάιρο και κάλεσε την Αίγυπτο να τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Επίσης, είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι λαμβάνει μέτρα για να συμβάλει να επιλυθεί η κατάσταση χωρίς περαιτέρω βία. Την προστασία των διπλωματικών αποστολών ζήτησε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πολιτικός αναλυτής Νάμπιλ Άμπντελ Φάταχ σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νοιώθουν οι νεαροί αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους αιγυπτίων στρατιωτών».

Πέντε αιγύπτιοι αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην διάρκεια καταδίωξης παλαιστίνιων μαχητών κατά μήκος των συνόρων. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και τη χειρότερη κρίση μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ειρήνης το 1979.

Πηγή: skai.gr