Σε ένα από τα τελευταία προπύργια του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, την Μπάνι Ουαλίντ εισήλθαν την Παρασκευή οι εξεγερμένοι, οι οποίοι έκαναν νωρίτερα λόγο για βίαιες συγκρούσεις στην πόλη.

«(Οι εξεγερμένοι) βρίσκονται στα βόρεια της πόλης και μάχονται κατά των ελεύθερων σκοπευτών, έχουμε επίσης μπει από τα ανατολικά», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντάλα Κάνσχιλ.

Σημείωσε ακόμη ότι ένας από τους εξεγερμένους έχασε την ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Λίγες ώρες πριν την εκπνοή της διορίας που έδωσαν οι νέες αρχές της χώρας στις δυνάμεις του Καντάφι για να καταθέσουν τα όπλα, οι αντικαθεστωτικοί αποστέλλουν ενισχύσεις στην περιοχή.

Αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν πυρομαχικά, όπλα και ενόπλους περνούν αδιάκοπα από την οδική αρτηρία που οδηγεί στην Μπάνι Ουαλίντ, ενώ και ασθενοφόρα κατευθύνονται σε περιοχές κοντά στην πόλη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, το ΝΑΤΟ κατέστρεψε δύο πυραύλους Scud που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε υπόστεγο που εντοπίστηκε κοντά στην πόλη. Η παρουσία των βαλλιστικών αυτών πυραύλων μικρού βεληνεκούς αποκαλύφθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ «τις τελευταίες 24 ώρες», όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της Συμμαχίας ο Καναδός συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά.

Την ίδια ώρα στρατιώτες πιστοί στον Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα αντεπίθεση στην Κόκκινη Κοιλάδα, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, με ρουκέτες και βλήματα όλμου.

Η Κόκκινη Κοιλάδα, τον έλεγχο της οποίας πήραν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών την Πέμπτη, συνιστά μία από τις κύριες γραμμές άμυνας των υποστηρικτών του συνταγματάρχη Καντάφι πριν από το σημαντικό προπύργιό τους, τη Σύρτη.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Τουαρέγκ στο Νίγηρα δήλωσε ότι στρατηγοί προσκείμενοι στον Καντάφι βρίσκονται τώρα στη Μπουρκίνα Φάσο, αφού διήλθαν από το έδαφος του Νίγηρα.

Πηγή: skai.gr