Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα – Έμμεσες απειλές από την ευρωζώνη.

Αντιμέτωπη με μερική στάση πληρωμών τον Οκτώβριο στο Δημόσιο – εκτός μισθών και συντάξεων – σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής της 6ης δόσης, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν καλύψει με νέα μέτρα το δημοσιονομικό «κενό» ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε δε θα δοθούν τα 8 δισεκατομμύρια της δόσης.

Την ίδια ώρα «στερεύει» και η πηγή των εντόκων γραμματίων. Χθες, Πέμπτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε να αντλήσει από τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές που είχαν γίνει στα έντοκα γραμμάτια της Τρίτης, το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες όμως παρείχαν μόνο τα 155 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα, καλώντας τη χώρα μας να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμά της και τονίζοντας ότι «Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκαναν ό,τι ήταν να κάνουν» και τώρα είναι η σειρά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Ο εκπρόσωπός του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι ελεγκτές της τρόικας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και το όλο θέμα είναι «απολύτως στα χέρια των ελληνικών αρχών». Ωστόσο ο Αλταφάζ διέψευσε ότι συζητείται πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Προηγήθηκε η προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση αλλά και για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: skai.gr