Σε τουλάχιστον 24 ανήλθαν οι νεκροί και σε 61 οι τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν με στόχο τον Φαρούχ Σεχζάντ,

ταξίαρχο της παραστρατιωτικής δύναμης της Συνοριοφρουράς στο Μπαλουτσιστάν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Σεχζάντ τραυματίστηκε και η σύζυγός του σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP, η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τη σύλληψη ηγετικού στελέχους της αλ Κάιντα.

«Εμείς πραγματοποιήσαμε αυτές τις επιθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, από άγνωστη τοποθεσία, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτηθεί εάν οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για τη σύλληψη του Γιούνις αλ Μαουριτάνι, ηγετικού στελέχους της αλ Κάιντα που συνελήφθη σε επιχείρηση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχε το παραστρατιωτικό σώμα της Συνοριοφρουράς, απάντησε: «ναι».

Οι επιθέσεις «έγιναν για να εκδικηθούμε τις συλλήψεις των αδελφών μας μαχητών (της αλ Κάιντα) πρόσφατα στην Κουέτα από τις υπηρεσίες ασφαλείας», είπε.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι θεωρούνται στενά συνδεδεμένοι με την αλ Κάιντα, εξαπολύουν συχνά τέτοιες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της χώρας, που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος είχε χαιρετίσει τη σύλληψη του αλ Μαουριτάνι ως «παράδειγμα» αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, τοποθέτηση που άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ ξεπερνούν την ένταση που είχε προκαλέσει η μυστική και μονομερής επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την εξόντωση του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου.

Στους νεκρούς από τις επιθέσεις, που σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών ενδέχεται να ξεπερνούν τους 25, περιλαμβάνεται ένας συνταγματάρχης της Συνοριοφρουράς και επτά φρουροί του ταξίαρχου Σεχζάντ, καθώς και τουλάχιστον δύο παιδιά.

Πηγή:  skai.gr