Νέες απειλές κατά του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας εξαπέλυσε την Τετάρτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το κυπριακό δίκτυο Sigmalive,

δηλώνοντας ότι “οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν τα τουρκικά πλοία. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά”.

Η Sabah σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Μπαρμπαρόσα ξανακατεβαίνει στην Μεσόγειο» (σ.σ: «Μπαρμπαρόσα» είναι το όνομα του Ναυάρχου «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) αναφέρει ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων που ασκούν καθήκοντα στην Μεσογειακή Ασπίδα». Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας κρίνεται απαραίτητη για την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για την επιχείρηση «Μεσογειακή Ασπίδα» της Τουρκίας, ενώ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα στείλει πλοία στην Αδριατική, την Ερυθρά Θάλασσα, ακόμη και στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία θα κατεβάσει στόλο στην Μεσόγειο και τις σκληρές δηλώσεις αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα κάνει η Κύπρος με την υποστήριξη του Ισραήλ, δημιουργήθηκε ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης από την πλευρά του δήλωσε ότι «όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» γράφει ότι η Ελλάδα για παν ενδεχόμενο διατηρεί σε ετοιμότητα τον στόλο της.

Πηγή: skai.gr