Το «χάρτη» των νέων έργων που εντάχθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, παρουσίασε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ανάπτυξης,

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όπως είπε, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2011, εντάχθηκαν συνολικά 1029 νέα έργα στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 3,19 δις ευρώ,

στα οποία συμπεριλαμβάνονται 966 έργα (προϋπολογισμού 3,18 δις ευρώ) και 63 δράσεις τεχνικής βοήθειας, απαραίτητες για την υλοποίηση των έργων.

Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται 90 νέα έργα για το περιβάλλον, 18 έργα για τις μεγάλες υποδομές και τα δίκτυα μεταφορών, 105 δράσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με νέα πληροφοριακά συστήματα και τεχνολογικά εργαλεία, αλλά και δεκάδες άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «η προσπάθεια για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ παίζει κομβικό ρόλο για την υλοποίηση της πολύπλευρης στρατηγικής που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια να καταστεί το ΕΣΠΑ ένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Μιχάλης Χρησοχοϊδης δήλωσε: «Ο σχεδιασμός μας για την αλλαγή και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο τεχνικός. Αλλάζουμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, αφαιρούμε περιττό διοικητικό λίπος, ανασυντάσσουμε το στελεχιακό δυναμικό, όχι απλά και μόνο για να αυξήσουμε τους ρυθμούς απορρόφησης.

Μα κυρίως για να εντοπίσουμε και να βάλουμε μπροστά νέα χρήσιμα έργα για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Έργα που θα δώσουνε νέα πνοή και προοπτική από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη ότι σιγά σιγά το κλίμα αλλάζει και η οικονομία κινείται και ανεβάζει ρυθμούς».

Αναλυτικά, στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, μεταξύ άλλων, εντάχθηκαν:

– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη: εντάχθηκαν 90 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 542,8 εκ € (Τα 67 από αυτά αφορούν σε μεγάλα έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκ €)

– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας: εντάχθηκαν 18 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 917 εκ € (εκτός από τα Μεγάλα Έργα Παραχώρησης, δημιουργείται και έναν νέος χάρτης στις οδικές μεταφορές, με μεγάλους οδικούς άξονες)

– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση: εντάχθηκαν 105 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 191 εκ €.

– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού: εντάχθηκαν 2 νέα έργα («Βοήθεια στο Σπίτι», κουπόνια για παιδικούς σταθμούς), συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ € καθώς και σειρά δράσεων για την αύξηση της απασχόλησης και τη διατήρηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους. Οι ωφελούμενες γυναίκες από αυτές τις δράσεις (προϋπολογισμού 100 εκ €) για το σχολικό έτος 2011-2012 ανέρχονται σε 48.000.

– Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση: εντάχθηκε 1 νέο έργο για τη βελτίωση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκ €

– Στον τομέα του Πολιτισμού εντάχθηκαν 8 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 33,9 εκ € και στον του Τουρισμού εντάχθηκαν 3 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 17,2 εκ €. Όλα αυτά τα έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα.

Στα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ εντάχθηκαν:

– ΠΕΠ Αττικής: εντάχθηκαν 96 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκ €

– ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης: εντάχθηκαν 174 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 431 εκ €

– ΠΕΠ Κρήτης-Νήσων Αιγαίου: εντάχθηκαν 135 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 198 εκ €

– ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιωνίων Νήσων: εντάχθηκαν 71 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 165 εκ €.

– ΠΕΠ Θεσσαλίας-Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας : εντάχθηκαν 85 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 142,3 εκ €.

«Η σημαντική προεργασία των προηγούμενων μηνών έχει αρχίσει πλέον να αποδίδει καρπούς, να αυξάνει τους ρυθμούς απορρόφησης, μα το κυριότερο, να δημιουργεί ξανά προϋποθέσεις και συνθήκες ανάπτυξης και αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όπως μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά «το ΕΣΠΑ μετατρέπεται σταδιακά στο πρόγραμμα που οφείλει να είναι: ένας καταλύτης για την ανάπτυξη, την έξοδο από την κρίση, τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του υπουργού ΕΔΩ.

Πηγή: skai.gr