Οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ σημείωσαν πτώση στα ποσοστά τους στις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καγκελαρίου, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες

οι οποίοι φαίνεται να εξασφαλίζουν την πρώτη θέση τους, σύμφωνα με τις προβολές των τηλεοπτικών δικτύων. Οι Φιλελεύθεροι (FDP), εταίροι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU),

της κας Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν μπαίνουν στο Κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (βορειοανατολικά), ενώ οι Πράσινοι θα μπούνε τελικά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ARD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD θα λάβει το 37% των ψήφων, μια αύξηση σχεδόν κατά 7 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2006, και το CDU 24%, μια υποχώρηση κατά 4,8 μονάδες.

Ο επικεφαλής της απερχόμενης περιφερειακής κυβέρνησης Ερβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με την CDU ή θα προτιμήσει την άκρα Αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 18% των ψήφων.

Οι FDP θα λάβουν το 3% των ψήφων, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι θα λάβουν 8,5%, που τους επιτρέπει να κάνουν την είσοδό τους για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο του Σβερίν.

Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι εκπροσωπούνται και στα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η άκρα δεξιά (ΕΑΣ), χάνει μονάδες αλλά θα καταφέρει να περάσει το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr