Την υιοθέτηση ενός νέου Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης, που μπορεί να δημιουργήσει 50 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και 500.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία,
προτείνει μελέτη του οίκου McKinsey, η οποία έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Η μελέτη με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» θεωρεί ότι το βάρος πρέπει να δοθεί σε τέσσερις άξονες: Στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την τόνωση των επενδύσεων.
Με έμφαση στους πέντε μεγάλους κλάδους -τουρισμός, λιανεμπόριο, ενέργεια, βιομηχανία και γεωργία- ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φθάσει στο 3% κατά μέσο ετήσιο όρο την επόμενη δεκαετία. Οι πέντε μεγάλοι κλάδοι -τουρισμός, λιανεμπόριο, ενέργεια, βιομηχανία και γεωργία- επελέγησαν διότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της χώρας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία μεγάλων μονάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και την υιοθέτηση πιο αποδοτικών μεθόδων παραγωγής. Πρέπει, επίσης, να γίνει πιο ενεργός στην έγκαιρη προώθηση των ελληνικών επώνυμων αγαθών και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού.
H μελέτη της McKinsey επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει δραματικά την εισροή ξένων κεφαλαίων και μάλιστα σε επίπεδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμά ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.
Tη μελέτη της McKinsey ο ΣEB την έχει παρουσιάσει ήδη στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και την τρόικα. H παρουσίαση της μελέτης θα γίνει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου σε ανοιχτή εκδήλωση και δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται με τη ΔEΘ και την προσδοκία του ΣEB να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Πηγή: skai.gr