Πρώτο βήμα, για να πάρει «μπροστά» η μεγάλη αιολική επένδυση της Sinovel στη Ροδόπη, αποτελεί η επίσκεψη των εκπροσώπων της κινεζικής εταιρείας, που βρίσκονται στην Αθήνα, μέρος πολυμελούς 15μελούς αντιπροσωπείας.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, μόνο με υπηρεσιακά στελέχη και παρουσία της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΠΕ, η κινεζική αντιπροσωπεία είχε μια γενική ενημέρωση για τις εξελίξεις

στον «πράσινο» ενεργειακό τομέα της Ελλάδας (feed in tarrifs, αδειοδοτικό καθεστώς, εγκατεστημένη ισχύς).

Αν και δε συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο project, το κλίμα στη συνάντηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δείγμα του ευρύτερου κινεζικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα, αφού στην κινεζική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων των ΑΠΕ και άλλων εταιριών πέραν της Sinovel.

Αναφορικά με τη σύναψη ενός συμφωνητικού μεταξύ ΔΕΗ – Sinovel που θα περιγράφει λεπτομερώς το επενδυτικό σχέδιο για το αιολικό 210 MW στη Ροδόπη, εκτιμάται ότι οι τελικές υπογραφές θα πέσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σημειωτέον, ότι οι εκπρόσωποι της Sinovel, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Chen Danghui – αρχικά επρόκειτο να έρθει ο πρόεδρός της Han Junliang ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό της χώρας Wen Jiambao σε ταξίδι στη Μ. Βρετανία- θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα.

Σχετικά με τα υπόλοιπα σχέδια που περιελάμβανε η αρχική συμφωνία του Απριλίου μεταξύ των δύο πλευρών (μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα, και επένδυση σε offshore), σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έγινε κάποια περαιτέρω συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να μπουν το συντομότερο δυνατό οι βάσεις για να ξεκινήσει η επένδυση στο εργοστάσιο παραγωγής ανεμογεννητριών, το οποίο είναι ευνόητο ότι θα καλύψει τις ανάγκες όχι της ελληνικής αλλά της ευρύτερης αγοράς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Sinovel Wind Energy Group Co Ltd είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, ωστόσο στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστή από το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε με τη ΔΕΗ τον Απρίλιο.

Η Sinovel έχει μερίδιο παγκόσμιας αγοράς 11%, πίσω από τη Vestas (12%) και μπροστά από παραδοσιακά ονόματα της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, το μερίδιό της εκτινάσσεται στο 20%. Η κινεζική εταιρεία ωστόσο έχει αναιμική παρουσία στην Ευρώπη, όπου και προφανώς επιθυμεί να αποκτήσει βάση προκειμένου να επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η δημιουργία μονάδας παραγωγής, με στόχο να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις εντός Ελλάδος συνεργασίες και επενδύσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι πέρυσι η αγορά ανεμογεννητριών έφτασε σε ισχύ τα 38 GW εκ των οποίων των 56% αφορούσε σε εγκαταστάσεις στην Ασία, το 25% την Ευρώπη και το 19% την Αμερική.

Πηγή: energypress.gr