Μέσα σε μόλις 4 ημέρες (26-30 Αυγούστου) 2 δότες οργάνων από την Κρήτη χάρισαν ξανά ζωή σε 10 συνανθρώπους μας! Bravo: την τελευταία πενταετία από τα 5 Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του νησιού,

37 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε πάνω από 90 ασθενείς! Πρωτοπόρος στις δωρεές η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η όποια από το 2007 έως σήμερα έχει προσφέρει 17 δότες οργάνων.

Από ένα δότη μπορούν να σωθούν έως 20 ζωές!

Αυτή είναι η ιατρική υπόσχεση.

Κι όμως, με εξαίρεση την Κρήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, με ποσοστό μόλις 6,3 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού -τη στιγμή που στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 34 μεταμοσχεύσεις! Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Προκειμένου να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες (όπως έπρεπε από χρόνια να έχουν ήδη κάνει) πολιτικοί και δημοσιογράφοι μπήκαν στην λίστα των δωρητών οργάνων, με τη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης εγγραφής μέλους στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πρώτος στη λίστα είναι ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ακολουθούν οι υφυπουργοί και κάποιοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες.

 

Θέλετε να γίνετε δωρητής;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Εθνικό Οργανισμό

Μεταμοσχεύσεων και τον τρόπο εγγραφής σας στο Εθνικό Μητρώο

Δωρητών, μπορείτε να απευθυνθείτε στο 24ώρο τετραψήφιο

τηλέφωνο 1147, στο Τηλεφωνικό Κέντρο: 213-2027000

και στο email: eom@eom.gr

Πηγή: goodnews.gr