Το προσωρινό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 60% έως 70%, με προοπτική περαιτέρω αύξησής του τις επόμενες εβδομάδες,

δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance, IIF) κ. Φρανκ Βογκλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του IIF, το οποίο συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ότι αναμένεται να υπογράψουν και άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. «Πολλά ιδρύματα έχουν δηλώσει μέσω των εθνικών τους αρχών ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, αλλά δεν έχουν εξουσιοδοτήσει το IIF έως τώρα να αναφέρει τα ονόματά τους», αναφέρει στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε το ποσοστό συμμετοχής να αυξηθεί, καθώς θα προχωρά η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες».

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών 57 χωρών, των οποίων τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, με την οποία περιέγραφε το πρόγραμμα της ανταλλαγής και ζητούσε να υπάρξει απάντηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή αναφέρεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να ακυρωθεί, αν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν φθάσει στο όριο του 90%.

Το IIF είχε ανακοινώσει, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που αποφάσισε το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα φθάσει στο 90%, που σημαίνει την ανταλλαγή ομολόγων συνολικής αξίας 135 δις. ευρώ από ιδιώτες έως το 2020. Το IIF δήλωσε ότι έως τώρα έχουν εκφράσει ρητά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής 40 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατέχουν ομόλογα αξίας 70 δις. ευρώ ή περίπου 50% του συνόλου. Ο κ. Βογκλ πρόσθεσε ότι άλλες τράπεζες υπέγραψαν χωρίς να κάνουν ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής να έχει φθάσει στο 60% έως 70%.

Το ύψος των ζημιών που θα υπάρξουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη μείωση της αξίας των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης αποτελεί θέμα διαμάχης μεταξύ του ΔΝΤ από τη μία πλευρά και της ΕΚΤ και των Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι υπηρεσίες του ΔΝΤ κυκλοφόρησαν εκτιμήσεις που δείχνουν σοβαρή ζημιά στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, αν υπολογισθεί σε τιμές της αγοράς η αξία του χαρτοφυλακίου που έχουν σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση του ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, με τη τιμολόγηση των ομολόγων με βάση την τιμή της αγοράς το μετοχικό κεφάλαιο (που αποτελεί το βασικό μέτρο της κεφαλαιακής τους βάσης) των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μειωνόταν κατά περίπου 200 δις. ευρώ ή κατά 10% έως 12%. Η εκτίμηση αυτή συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στο πλαίσιο ενός αρχικού κειμένου για την έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, ενώ για τον υπολογισμό των αγοραίων αξιών χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps). Η ΕΚΤ και Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης απέρριψαν με έμφαση αυτές τις εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι αποσπασματικές και παραπλανητικές, αναφέρουν οι Financial Times. Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο δήλωσε στην εφημερίδα ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις δυνητικές ζημιές, αλλά όχι και τις αυξήσεις στις τιμές των γερμανικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πηγή: skai.gr