Σε επί γης “παράδεισο” για τα αιολικά, όπως τη χαρακτηρίζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, εξελίσσεται η Ρουμανία, καθώς μέσα σε περίπου δύο χρόνια έφτασε από τα 14 στα… 713 MW εγκατεστημένης ισχύος αιολικών,

τη στιγμή που η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες της δυνατότητες, δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το αντίστοιχο δυναμικό της.

Μέσα στο 2010, η Ρουμανία, μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, κατάφερε να πραγματοποιήσει τεράστιο άλμα στον τομέα των αιολικών, με τις νέες επενδύσεις να αγγίζουν τα 462 MW, ενώ ένα χρόνο πριν, το 2009, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς ήταν μόλις 14 MW.

Σήμερα η εγκατεστημένη της ισχύ σε αιολικά διαμορφώνεται στα 713 MW ενώ στόχος της χώρας είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει αγγίξει τα… 1.000 MW, σύμφωνα με τη ρουμανική ένωση αιολικής ενέργειας. Για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν εγκατσταθεί 350-380 νέα αιολικά MW (πολύ καλή επίδοση αν σκεφτούμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια προστίθεντο 100-110 MW, αλλά και πάλι τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα), αθροίζοντας μια συνολική εγκατεστημένη ισχύς της τάξης των 1.350-1.380 MW (από 1.298 MW πέρυσι). Δηλαδή με το φρενήρη ρυθμό που ακολουθούν οι Ρουμάνοι, σε ένα με δύο χρόνια το πολύ, θα μας έχουν “πιάσει” και ίσως ξεπεράσει…

Εκτίναξη στην 7η θέση

Το σημαντικό για τη Ρουμανία είναι ότι μέσα σε μία μόνο χρονιά, βρέθηκε στην 7η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση σε εγκατεστημένη αιολική ισχύ, δεδομένου ότι μέχρι και το 2009, οι αιολικές επενδύσεις στη χώρα ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EWEA για το 2010, πρώτη φυσικά τερμάτισε η Ισπανία με 1.516 MW νέες αιολικές εγκαταστάσεις, και στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Γερμανία με 1.493 MW. Ακολούθησαν η Γαλλία (1.086 MW), το Ηνωμένο Βασίλειο (962 MW), η Ιταλία (948 MW), η Σουηδία (604 MW), η Ρουμανία (448 MW), η Πολωνία (382 MW), η Πορτογαλία (363 MW), το Βέλγιο (350 MW), και η Δανία (327MW).

Εξαπλάσιες αιτήσεις..

Η αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της αιολικής ενέργειας, σε συνδυασμό με το τεράστιο αιολικό δυναμικό της χώρας – σύμφωνα με μελέτες η Ρουμανία διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό της ΝΑ Ευρώπης – έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από επενδυτές αφορούν εξαπλάσια ισχύ από το όριο που η εθνική εταιρία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, Transelectrica, επιτρέπει.

Σύμφωνα με μελέτη του Ρουμανικού Ινστιτούτου Ενέργειας (REI), τα αιολικά πάρκα της χώρας θα μπορούσαν να συμβάλουν με 13 GW ως το 2020 στο εθνικό δυναμικό της χώρας. Βέβαια, παραμένει πάντοτε μια χώρα που μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει «μπει» δυναμικά στο χάρτη των αιολικών.

Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από αιολικά πάρκα είναι μόλις 1,6%, έναντι 24% της Δανίας, 14% σε Ισπανία – Πορτογαλία, 10% σε Ιρλανδία και Ιαπωνία. Αλλά με τους ρυθμούς που ακολουθεί σε μερικά χρόνια από τώρα θα έχει ξεπεράσει πολλές χώρες της ΕΕ…

Πηγή: energypress.gr