Και όμως τα ελληνικά  ομόλογα έχουν αρχίσει να αγοράζονται από hedge funds. Το λένε οι New York Times και το αναπαράγει το cnbc. Γιατί; Γιατί τα αγοράζουν στα 36 σεντς ανά δολάριο με σκοπό να τα ανταλλάξουν

πάνω από 70 στο PSI. Τι δείχνει αυτό; Ότι όλοι οι σχεδιασμοί δεν είναι λάθος. Οτι μπορεί επίσης να βοηθήσει η επαναγορά τους ώστε να μειωθεί το χρέος,

όπως επίσης ανέφερε το Bloomberg σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ότι οι Γερμανοί βάζοντας μπροστά τον EFSF μπορούν έστω καθυστερημένα να δημιουργήσουν σημαντικές αντιστάσεις στις αγορές σε συνδυασμό με την ΕΚΤ, καθώς τα spreads άρχισαν να ξανανεβαίνουν στην Ιταλία. Ολοι όμως πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες από το να κάνουν πολιτική. Οι αγορές έχουν τα φράγκα και οι πολιτικοί τα λόγια.

Ας τα βλέπει και αυτά η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα βέβαια δεν μπορεί να παίξει πια με την Τρόικα τους κουμπάρους, όμως μπορεί να δείξει ότι θέλει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου όλα θα παίξουν τον ρόλο τους. Πώς θα κυλήσει το 2012 και με ποια κριτήρια θα σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας; Φορολογική αφαίμαξη και περικοπές δεν μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες. Πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές κινήσεις, που θα αλλάξουν την εικόνα της ετοιμαθάνατης οικονομίας στην οποία δεν μπαίνουν κεφάλαια.

Χρειάζονται κάποιες μεγάλες συμφωνίες. Ας κάτσουν να σκεφθούν την ουσία των πραγμάτων, πώς και με ποιους όρους θα βρουν κεφάλαια. Ας πάρουν την πρωτοβουλία στα χέρια τους. Οι άμυνες σε μια πολιτική που δεν την πιστεύει πια κανείς και θα καταλήξει σε έναν διάτρητο προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα δεν είναι αρκετές να σώσουν την κατάσταση.

 

Πηγή: capital.gr