Η ένταση ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή, σε μία εποχή που η Κύπρος ετοιμάζεται να αναλάβει, για πρώτη φορά, την προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Με τη συμπεριφορά της η Άγκυρα εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή της προοπτική, δηλώνει στην Deutsche Welle ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Έλμαρ Μπροκ.

«Το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είναι παλιά ιστορία, αντίστοιχη ένταση είχε δημιουργηθεί και με την Ελλάδα.

Δεν είναι λοιπόν καινούρια η αντιπαράθεση, αλλά το να εκδηλώνεται σήμερα με απειλές εναντίον της Κύπρου που πρόκειται να αναλάβει την προεδρία, δείχνει ότι προφανώς η Τουρκία δεν υποστηρίζει πλέον σοβαρά την υποψηφιότητά της για ένταξη. Στρατηγική της είναι να αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη χωρίς δεσμεύσεις από την Ε.Ε., διαφορετικά δεν θα προκαλούσε τη μελλοντική προεδρία και μάλιστα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο», λέει ο Έλμαρ Μπροκ.

Καταδίκη στο πάρα πέντε από την Κομισιόν

Ουκ ολίγοι πολιτικοί και MME στην Κύπρο εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη στάση των Βρυξελλών, που φαίνονταν να τηρούν αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστική φωνή διαμαρτυρίας από την Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. Ελένη Θεοχάρους προς τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε:

«Είναι αυτή συμπεριφορά υποψηφίου προς ένταξη κράτους-μέλους; Θα περιλάβετε κ. Φούλε αυτήν την συμπεριφορά της Τουρκίας στις εκθέσεις σας; Και για πόσο καιρό ακόμη θα γίνεται ανεκτή μία τέτοια συμπεριφορά απέναντι σ΄ ένα μικρό και αδύναμο κράτος; Πρέπει να καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος για να αντιδράσει η Ε.Ε.;» διερωτήθηκε η ευρωβουλευτής από την Κύπρο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τελικά στο Στρασβούργο ο επίτροπος Φούλε εξέφρασε για πρώτη φορά σαφές μήνυμα καταδίκης της τουρκικής πολιτικής στο θέμα των γεωτρήσεων. Η Άγκυρα απειλεί τώρα ότι θα αρχίσει δικές της γεωτρήσεις και θα «παγώσει» τις σχέσεις με την «Ευρώπη των 27» στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας. Πάντως ο Κύπριος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι η προεδρία της Κύπρου δεν κινδυνεύει.

«Την προεδρία της Κύπρου δεν την επηρεάζει καθόλου. Η προεδρία θα πραγματοποιηθεί, γιατί σ΄ αυτόν τον κόσμο που ζούμε υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Αν η Τουρκία δεν τους σέβεται και θέλει να παγώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. κατά την περίοδο της κυπριακής προεδρίας είναι πρόβλημα δικό της. Έχω πει και σε άλλους ότι η Ε.Ε. θα κηρύξει πένθος, διότι η Τουρκία θα παγώσει της σχέσεις της με την Ε.Ε. – φυσικά το λέω ειρωνικά, διότι κανένας δεν θα λυπηθεί από μια τέτοια εξέλιξη».

Αναζητώντας στρατηγική

Ο έμπειρος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δηλώνει ότι καμία εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει γεωτρήσεις για λογαριασμό της Τουρκίας στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

«Όποιες συμφωνίες κι αν κάνει με το παράνομο κράτος δεν ευρίσκονται εντός των πλαισίων διεθνούς δικαίου, θα είναι παράνομες. Καμία διεθνής εταιρεία δεν μπορεί να ενδιαφερθεί, εκτός των Τουρκικών Πετρελαίων. Και αμφιβάλω εάν τα Τουρκικά Πετρέλαια έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενέργειες όπως η εξόρυξη φυσικού αερίου σε θάλασσες και σε υφαλοκρηπίδα που δεν ανήκει στην Τουρκία.»

«Πολιτική των κανονιοφόρων», χαρακτηρίζει την τουρκική πολιτική στη Μεσόγειο η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ υποστηρίζει ότι χρειάζεται πλέον εναλλακτική στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα.

«Από τη μία πλευρά γίνεται πιο δύσκολη η ένταξη, από την άλλη όμως η Τουρκία παραμένει μία χώρα ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, για γεωγραφικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν λοιπόν κοινά συμφέροντα και πρέπει να δούμε πώς, εν μέσω αλλαγών στον ισλαμικών κόσμο, θα αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Τουρκία σε εποικοδομητική βάση, χωρίς όμως να επιμένουμε αποκλειστικά στην πλήρη ένταξη».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο – Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle