Για τα συνταγματικά και νομικά προβλήματα που προκύπτουν με την εργασιακή εφεδρεία ενημερώνει σήμερα Πέμπτη

το υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος χωρίς ωστόσο να παρθεί καμία απόφαση.

Οι συσκέψεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς δεν κατέληξαν σε λύσεις, αλλά σε αδιέξοδα.

Το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να τεθεί και στις επαφές του κ. Βενιζέλου με την τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα. Αποφάσεις για το θέμα επρόκειτο να ληφθούν στο σημερινό υπουργικό, αλλά μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε θα γίνει απλά συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο που θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας αυξάνεται στο 8% έως 10% καθώς θα εξαιρεθούν εκπαιδευτικοί, προσωπικό των νοσοκομείων και σώματα ασφαλείας. Έτσι οι 30 χιλιάδες υπάλληλοι θα πρέπει να βρεθούν από τους οργανισμούς του δημοσίου και τα υπουργεία. Εδώ αρχίζουν τα νομικά προβλήματα γιατί πρέπει να ξεπεραστούν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Πρέπει είτε να κλείσουν οργανισμοί είτε να καταργηθεί σειρά οργανικών θέσεων, θέματα στα οποία έχει αργήσει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση και τώρα πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Στο μόνο που έχουν καταλήξει είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας να είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που η εφεδρεία θα τα οδηγήσει στη συνταξιοδότηση. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν να μειωθούν οι αντιδράσεις, καθώς οι απολύσεις θα μετατραπούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα στο Μετοχικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, το ταμείο πρόνοιας και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Ήδη, μέχρι το 2015 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 120 χιλιάδες υπάλληλοι και αν προστεθούν σε αυτούς οι 30 χιλιάδες της εφεδρείας θα φτάσουν τους 150 χιλιάδες οδηγώντας τα ταμεία σε αδιέξοδο.

Πηγή: skai.gr