Παραμένει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις να «κόβει» βόλτες στο «οικόπεδο 12», όπου η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί έρευνες.

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ δημοσιεύει σήμερα χάρτη, σχετικά με τις έρευνες, σύμφωνα με τον οποίο, η περιοχή στην οποία πραγματοποιεί έρευνες το Πίρι Ρέις τέμνει το «οικόπεδο 12»,

όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κυπριακές έρευνες.

Πρόκειται για την περιοχή «G», μία από τις επτά περιοχές τις οποίες έχει ορίσει η τουρκική πλευρά ως περιοχές ερευνών. Σύμφωνα δε με το χάρτη, η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται και με τα οικόπεδα 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια του Νησιού.

Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν επί 24ωρου βάσεως της κινήσεις της Άγκυρας και προβαίνουν στις κατάλληλες κινήσεις, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναφαίρετο δικαίωμα για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Ο Έλληνας πρέσβης επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στη διεθνή έννομη τάξη και υπογράμμισε την πλήρη συστράτευση της χώρας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει στην Κύπρο την 1 Οκτωβρίου προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση και τους εορτασμούς για την ημέρα της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερντογάν: Με το Πίρι Ρέις κάνουμε αισθητή την παρουσία μας

Ανέβασε εκ νέου σήμερα τους τόνους ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πιρί Ρεΐς η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί, που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά «εδώ και καιρό καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αντιθέτως, η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει. Είναι γνωστό, επίσης το τι κάνει η ΕΕ. Δέχεται μονομερώς την Ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την Τουρκοκυπριακή».

«Δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Πιρί Ρέις έχει ξεκινήσει έρευνες στη Νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: real.gr