Παραμονές της άφιξης της τρόικας η κυβέρνηση αφήνει πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα.

Το πρώτο «κύμα» απολύσεων θα αφορά περίπου 30.000 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και συμβασιούχους.

Το απόγευμα συγκαλείται σύσκεψη υπό την προεδρεία του Ευάγγελου Βενιζέλου και στην οποία θα μετέχουν οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Ντίνος Ρόβλιας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Την Πέμπτη συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Το γεγονός ότι αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί μέχρι σήμερα δεν έχουν στείλει τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό καθυστερεί την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την τρόικα και γι’ αυτό το λόγο αναζητείται άλλος τρόπος να ενταχθούν στην εφεδρεία οι εργαζόμενοι.

Το ΑΣΕΠ θα καταρτίσει λίστες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο στόχος που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για την περικοπή των δαπανών είναι η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα αλλά και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να επιφέρει μειώσεις από 5 έως και 50% στις συνολικές ετήσιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, μία κίνηση που θα συγκεντρώσει στα κρατικά ταμεία περίπου 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: real.gr