Αν στην εποχή των USB drives και των εξωτερικών σκληρών δίσκων μιλήσουμε για τη δισκέτα των 3,5 ιντσών και της χωρητικότητας των 720 KB ή των 1,44 ΜΒ, το μόνο που κερδίζουμε είναι να αποκαλύπτουμε τα χρόνια μας…

Κι όμως αυτό το ταπεινό για τα σημερινά δεδομένα αποθηκευτικό μέσο, κυριάρχησε για πάρα πολλά χρόνια στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών, τόσο στην καταναλωτική όσο και στις επιχειρηματική αγορά.

Τώρα πλέον οδεύει προς την οριστική κατάργησή του, μετά και την τυπική απομάκρυνσή του από τα περισσότερα συστήματα που κυκλοφορούν.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Mainichi Daily, η Sony η οποία παράγει το 70% των δισκετών που κυκλοφορούν στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο του 2011 θα διακόψει τις πωλήσεις της δισκέτας στην ιαπωνική αγορά. Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν γίνει τόσο από τη Sony όσο και από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες για διάφορες αγορές.

Η δισκέτα των 3,5 ιντσών παρουσιάστηκε το 1981 από την Sony. Αρκετά γρήγορα κυριάρχησε στο χώρο των PCs αντικαθιστώντας τις δισκέτες των 5,25 ιντσών, οι οποίες ήταν χαμηλότερης χωρητικότητας και περιορισμένης αξιοπιστίας. Για περισσότερο από μία δεκαετία αποτέλεσε το κυρίαρχο μέσο αλλά σταδιακά όσο τα αρχεία μεγάλωναν σε μέγεθος, άρχισε να μπαίνει στο περιθώριο, καθώς άλλα αποθηκευτικά μέσα μεγαλύτερης χωρητικότητας άρχισαν να εμφανίζονται, όπως τα CD, DVD, Zip και USB. Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία, η οποία το 1998 παρουσίασε υπολογιστικά συστήματα και συγκεκριμένα τα iMac τα οποία δεν είχαν drive για δισκέτα.

Από τότε άρχισε η μεγάλη πτωτική πορεία για το μέσο, καθώς την κίνηση της Apple ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Ενδεικτικό είναι ότι το 2002 η Sony είχε πουλήσει 47 εκατ. δισκέτες και το 2009 μόλις 12 εκατ…

Πηγή: neo2.gr