Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών,

Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, προσθέτοντας,

πως ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενόσω η χώρα θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης του Ευρώ, ο καγκελάριος τόνισε πως απαιτείται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ορθολογική δράση και παρέπεμψε στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της αυστριακής Βουλής και την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης του Ευρώ.

Κατά την άποψή του, κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι με αυτή τη διεύρυνση τακτοποιούνται όλα, ούτε και ότι αυτή είναι ένα εύκολο βήμα, είναι, όμως, το «πρώτο σωστό βήμα» και συνδέεται με την υποχρέωση να υποστηριχτούν εκείνοι που είναι οι εταίροι της Αυστρίας.

Ηδη σήμερα το απόγευμα, το σχετικό νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης (δηλαδή για την αύξηση των εγγυήσεων που αναλαμβάνει η Αυστρία στα πλαίσια του ΕΜΧΣ σε 21,6 δισεκατομμύρια Ευρώ) πέρασε στην Επιτροπή Οικονομικών της αυστριακής Βουλής με τις ψήφους των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού, καθώς κι εκείνες των Πρασίνων της αντιπολίτευσης.

Κατά της διεύρυνσης, ψήφισαν μόνον τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης,”Ελεύθεροι» και «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», γεγονός που καθιστά σίγουρη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου,από την ολομέλεια την Παρασκευή.

Κατά των εικασιών, σε σχέση με μια ενδεχόμενη διαγραφή χρέους της Ελλάδας, τάχτηκε, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη, ο αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση που θα καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου η Τρόικα.

Ο κ. Σπίντελεγκερ προειδοποίησε ότι συζητήσεις γύρω από μια ενδεχόμενη διαγραφή χρέους θα οδηγούσαν μόνον σε ανασφάλεια τις αγορές, κάτι που ο ίδιος δεν το θέλει, ενώ τόνισε πως τώρα θα πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα, για να δοθούν τα σωστά μηνύματα και να επικρατήσει ψυχραιμία.

Πηγή: skai.gr